Cijene hrane u opkoljenom Sarajevu: Kafa 92 njemačke marke, maštalo se i o luku

Radiosarajevo.ba
Cijene hrane u opkoljenom Sarajevu: Kafa 92 njemačke marke, maštalo se i o luku

Na samom početku rata u BiH i opsade Sarajeva došlo je do nestašice velikog broja proizvoda koje su se do tada svakodnevno upotrebljavale u domaćinstvu.

Preostale zalihe hrane, pića i drugih artikala duplo su poskupljale.

cijene_u_ratu_fb.jpg - undefined

Ratne cijene hrane

Na ovoj fotografiji se vide ratne cijene hrane u opkoljenom Sarajevu, no ipak je bilo malo onih koji su mogli bilo šta kupiti po tim cijenama. 

Naime, prosječan lični dohodak je u Sarajevu iznosio 0,74 KM, a u Zenici 17,66 KM.

Bez kafe se nije moglo, a koštala je skoro 93 njemačke marke, a primanja gotovo da i nije bilo. Za građane su spas predstavljali humanitarni paketi kojih je također bilo malo. 

Sačuvane lunch pakete ili druge proizvode koje su se koristile u opkoljenom Sarajevu, građani i turisti danas mogu pogledati u prostorijama Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Tunela spasa i Muzeja ratnog djetinjstva.

Sarajlije se najviše sjećaju IKAR konzervi. IKAR je proizvod osmišljen i izrađen u Italiji, koji je predstavljao jedan od projekata međunarodne zajednice s glavnim ciljem pomoći populaciji zemalja zahvaćenim ratnim i sličnim kriznim situacijama. Ovoj čuvenoj konzervi mesa nikad definitivno nije utvrđen sastav, rok trajanja, porijeklo.

 

 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije