Često postavljana pitanja na temu PISA istraživanje u BiH

Radiosarajevo.ba
Često postavljana pitanja na temu PISA istraživanje u BiH
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Šta je PISA?

PISA je najveće svjetsko istraživanje u obrazovanju u kojem je do sada sudjelovalo preko million učenika. Provodi se svake treće godine, pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku suradnju - OECD, počevši od 2000. godine. U svakom ciklusu sve je veći broj zemalja koje sudjeluju u PISA-i, a među 79 zemalja koje su sudjelovale u zadnjem ciklusu - PISA 2018,  prvi put je bila i Bosna i Hercegovina.  Rezultati istraživanja PISA 2018 objavit će se 3.12.2019. u svim državama učesnicama. Akronim PISA izveden je iz engleskog naziva: Programme for International Student Assessment. 

Objava PISA rezultata: Najveći događaj za bh. obrazovanje u posljednjih 20 godina

Objava rezultata međunarodnoga PISA istraživanja, planirana za 3. decembar, bit će najznačajniji događaj za obrazovanje u Bosni i Hercegovini u posljednja dva desetljeća. Riječ je o najvećem međunarodnom istraživanju u obrazovanju koje se provodi globalno, svake tri godine, među ciljanom dobnom skupinom - petnaestogodišnjacima. Opsežan proces PISA istraživanja za 2018.

Šta mjeri PISA?

PISA mjeri funkcionalno znanje, vještine i kompetencije učenika, odnosno njihovu sposobnost za rješavanje problema, te nam ukazuje koliko je znanje koje učenici posjeduju primjenjivo u daljnjem životu. Upravo zato, PISA se provodi među petnaestogodišnjacima, pomažući nam saznati u kolikoj su mjeri učenici nakon završenog obaveznog obrazovanja pripremljeni za nastavak školovanja, uključivanje u proces rada i aktivno sudjelovanje u društvu. Osim o znanju i vještinama učenika, PISA prikuplja podatke o individualnim, školskim i sistemskim faktorima koji imaju utjecaj na postignuća učenika i pruža indikatore trenda. Uzorak istraživanja čini reprezentativni uzorak petnaestogodišnjih učenika. 

Zašto je kvalitetno obrazovanje bitno?  

Svijet se ubrzano mijenja. Mladi koji se školuju danas trebali bi kroz kvalitetan obrazovni sistem pridobiti znanja, vještine i kompetencije kojima će odgovoriti na društvene i ekonomske izazove budućnosti, te biti osposobljeni za buduća tržišta rada.

Zašto je PISA važna?

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO) provodi PISA i ostala međunarodna istraživanja u BIH (TIMSS i  PIRLS). U ovom procesu, pored nadležnih ministarstava obrazovanja, podršku su dali međunarodni partneri:  Ambasada SAD-a u BiH,  UNICEF u BiH, Ambasada Norveške, Delegacija EU u BiH,  Misija OSCE-a u BiH, Save the Children i Fond otvoreno društvo. 

Bosna i Hercegovina ima 12 ministarstava nadležnih za obrazovanje, te još dva koja koordiniraju ovu oblast – kako je moguće pokrenuti bilo kakve promjene u tako decentraliziranom ustrojstvu?  

Bosna i Hercegovina nije jedina država sa složenim uređenjem. Primjeri Švicarske, Belgije, Njemačke pa čak i SAD nam govore kako se sinergijom, bez obzira na različite nadležnosti, može osigurati kvalitet 

Šta nakon što saznamo rezultate PISA 2018? 

APOSO s partnerima radi na mnogim oblastima u cilju realiziranja PISA preporuka. Nakon prezentacije izvještaja uslijedit će diseminacija na terenu i rad sa svima onima koji mogu izravno doprinijeti realizaciji preporuka. S druuge strane, učenici, roditelji, prosvjetni radnici i cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini, imaju pravo zahtijevati kvalitetno i svrsishodno obrazovanje, jer temelj svakog uspješnog društva je ulaganje u mlade. 

Da li će BiH i dalje sudjelovati u PISA istraživanju? 

APOSO provodi sve neophodne aktivnosti s ciljem da BiH sudjeluje u ovom istraživanju i 2021. godine, kako bi se postigao kontinuitet koji donosi dugoročnu korist. U ovom trenutku ugovor za PISA 2021 još uvijek čeka na odobrenje Predsjedništva BiH. APOSO javno apelira na što hitnije odobrenje potpisivanja Ugovora, kako bi se na vrijeme ispoštovali svi iznimno strogi rokovi i procedure koje OECD postavlja za sve države sudionice.

Pratite informacije i novosti o provedbi PISA-e i drugih međunarodnih istraživanja na Facebook stranici: Obrazovanje za novo vrijeme ,  te na službenoj stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije