Čerkez nakon sjednice Kriznog štaba o novim odlukama: Ovo su preporuke

3
E. M.
Čerkez nakon sjednice Kriznog štaba o novim odlukama: Ovo su preporuke
FOTO: Fena / S konferencije za medije

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba otkrio je da su na danas održanoj sjednici Kriznog štaba donijeli upozorenje za javnost imajući u vidu ubrzano širenje koronavirusa u našoj zemlji.

Kako nam je rekao, ukazali su na određene potrebe, prije svega zaštite stanovništva - nošenje maski, držanja socijalne distance, te poštivanja svih prethodnih preporuka.

"Između ostalog, neophodno je izbjegavanja bilo kakvih skupova, okupljanja. Pripadnike treće dobi pozvali smo da ne na mjesta s puno ljudi, kada trebaju u trgovinu da to rade u periodu od 11 do 13 sati, kada je najmanja gužva", kazao je Čerkez za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da su poslali preporuke za uvođenje online nastave u kantonima gdje je teška situacija.

"Također, roditeljima je preporuka da s djecom izbjegavaju vannastavne aktivnost", istakao je Čerkez. 

Dodao je kako su donijeli zahtjeve prema kantonima za analiziranjem epidemioloških naredbi.

"Preporuka je kantonima da na osnovu analize epidemiološke situacije, na osnovu analize raspoloživih zdravstvenih kapaciteta i svega ostalog što je bitno u ovakvoj situaciji, da počnu donositi mjere. To mogu biti sve moguće mjere, od toga da se poštivaju postojeće, do parcijalnih, ograničavanja kretanja ako epidemiolozi smatraju adekvatnom, zabrane vjerskih skupova, skupova na otvorenom i u zatvorenom prostoru", naglasio nam je Čerkez.

Krizni štab pozivao je poslodavci da ukoliko ne mogu osigurati poštivanje svih preporuka, da nađu alternativne načine rada.

"Zbog velikog broja kršenja mjera u posljednje vrijeme, poput organizovanja koncerata, želimo da ukažemo na pogubnost takvih aktivnost jer mogu biti okidači za masovnu zarazu", istakao je Čerkez i još jednom pozvao građane da poštuju mjere. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije