! / Krizni štab KS obratio se građanima: Nikome se ne nose maske, ali drugog načina nema

16. 10. 2020. u 15:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 284

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS sačinilo je dodatna pojašnjenja zbog nedoumica koje su se pojavile u vezi s naredbama i novim, odnosno oštrijim mjerama u Kantonu Sarajevo.

Ona će biti objavljena i na njihovoj web stranici.

Podsjetimo, obavezno je nošenje maski na otvorenom. Zabranjeno je okupljanje više od 30 osoba u zatvorenom, i više od 60 na otvorenom. Kazne su 500 KM do 1.500 KM.

Iz Kriznog štaba KS obratili su se danas javnosti kako bi odgovorili na neka pitanja koja nisu bila jasna.

"Krizni štab KS prati naredbe federalnog Kriznog štaba. Federacija je propisala obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom prostoru i u zatvorenom prostoru, uz poštivanje distance.

Zbog povećanja broja novozaraženih na 100.000 stanovnika, koji je prešao sto, odlučili smo se da samo ovo pojačamo ovu naredbu i damo joj još jednom značaj u kontekstu Kantona Sarajevo", kazala je Aida Pilav, šef Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS.

Pilav je istakla da je u izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju dozvoljeno da se nepoštivanje naredbi ne smatra samo prekršajem, nego i kaznenom odgovornošću.

"Ulazimo u period gripe. Počela je jučer grijna sezona će koja dovesti do povećanog zagađenja zraka. Dvije godine govori se o nošenju maski za to vrijeme.
Dalje, imali smo upite šta se dešava kada je u pitanju broj okupljanja ljudi, ne više od 60 na otvorenom i ne više od 30 u zatvorenom. Podsjećam da je bilo 50 na zatvorenom, a 100 na otvorenom. Mislim da ne treba dodatno pojašnjenje. Također, u federalnoj Naredbi se govori da se naređuje striktno poštivanje naredbi Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koje su dostupne na web stranici. One i dalje ostaju na snazi, a odnose se na preporuke za javni prijevoz, muzeje, galerije i kina, vrtiće, ugostiteljske objekte, sportko-rekreativne aktivnosti, proslave, rad studentskih domova...", kazala je Pilav. 

Sugrađanima je željela reći da nije ona ta koja donosi naredbe nego Krizni štab u suglasju.

Adem Zalihić, član Kriznog štaba KS i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, istakao je da je korona tu, mada ima jedan broj građana koji to ne može prihvatiti.

"Članovi Kriznog štaba rade odgovorno. Nerijetko drugi preuzimaju naše preporuke. Nikome se ne nose maske. Ali drugog načina nema da se zaštitimo", kazao je Zalihić.

"Dragi sugrađani, molim vas, epidemija vrišti svugdje. Molim vas, poštujte naredbe", dodao je Zalihić.

Amra Junuzović-Kaljić, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, zamolila je još jednom sugrađane da poštuju mjere. 

"Sve je vrlo jasno, instrukcije o epidemiološkim mjerama su dobili svi. Sugrađanima želimo sve najbolje, i u tom kontekstu su te mjere. Držeći se njih, omogućit ćemo našoj djeci da idu u vrtiće, u školu, da im koliko-toliko olakšamo ovo vrijeme. Glavni resurs svake zemlje jeste ljudsko zdravlje. Prema sopstvenom zdravlju hajdemo se odgovorno ponašati svi, pridržavati se mjera, maska, distanca. Sve to nije teško. Pomozimo jedni drugima", dodala je Junuzović-Kaljić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)