Kako je Gareth Bale zaboravio kofer u autobusu Centrotransa

Jasmina Ćebo
Kako je Gareth Bale zaboravio kofer u autobusu Centrotransa
Opterećenost brigama i problemima često utječe na građane, koji zbog nervoze i rastrojenosti u gradskim autobusima zaborave lične stvari a da nisu svjesni gdje su ih ostavili.

Kako smo saznali od glasnogovornice Centrotrans Eurolinesa Aide Smajić, putnici u autobusima ili na utobuskim stanicama najčešće gube lične stvari.

"Najčešće su u pitanju kišobrani, knjige, indeksi, ali često se zaboravljaju mobiteli i novčanici", govori naša sugovornica na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

Putnik svoje stvari može tražiti putem maila, telefonski ili lično na prodajnim mjestima Centrotrans Eurolinesa.

"Nakon što se stvari pronađu, putnik može doći po njih, ali ako je putnik van BiH ili nema mogućnost da dođe u grad gdje imamo poslovnu jedinicu, organiziramo da se stvari pošalju autobusom", odgovara Aida.

Sve pronađene stvari se skladište i prema zahtjevima vraćaju vlasnicima

"Nažalost često smo u situaciji da ne pronađemo izgubljene stvari, posebno kišobrane, mobitele i slično. Tako smo imali upit putnice koja je na gradskoj liniji zaboravila kišobran koji joj je bio veoma draga uspomena. Kako nismo pronašli taj kišobran, poslali smo drugi (reklamni) s nadom da će novi kišobran također biti lijepa uspomena. Putnica je bila veoma iznenađena takvom gestom, a mi smo na neki način nadoknadili gubitak kišobrana", navodi ona.

"Što se tiče pronalazaka novca, veoma često se dešava da putnici zaborave veće iznose u autobusima i to im se, ako je pronađeno, uvijek vrati, a dokaz tome su i brojni primjeri o kojima su svi govorili jer su se putnici obraćali medijima kako bi pohvalili ovakve poteze kolega", ističe Smajić.

Vozači kompanije Centrotrans Eurolines već su poznati po poštenju i rijetko se desi da neko izgubi nešto u autobusu, a da mu to ne bude vraćeno. Takav slučaj zabilježen je i na liniji Sarajevo – Bihać. 

"Naime, putnik koji je putovao iz Donjeg Vakufa do Kaonika slučajno je ostavio novčanik u autobusu. Osim značajne količine novca (oko 1.800 KM u raznim apoenima), u novčaniku su bili važni dokumenti i dozvole. Vozač kompanije Centrotrans Eurolines, Golub Alija pronašao je izgubljeni novčanik i putem banke čije su kartice bile u novčaniku, već sutradan pronašao je vlasnika.

Prema informacijama koje su dobili od putnika koji je izgubio novčanik Nedžada Filana , vozač Golub nije dozvolio niti da ga počasti.

Jako zanimljiva priča desila se nakon historijske utakmice fudbalske reprezentacije BiH i Welsa koja se odigrala u Zenici u oktobru 2015. godine.

"Centrotrans Eurolines je, u skladu s ugovorom s Fudbalskim savezom BiH, prevozio igrače i stručni štab reprezentacije Welsa.  Nakon završene utakmice, pri povratku na aerodrom, najveća zvijezda reprezentacije Welsa Gareth Bale zaboravio je svoj kofer u autobusu. Vozač Almir Prašević je kofer pronašao i u kontaktu s fudbalskim savezom BiH, sa svim stvarima, vratio navedenom igraču", prisjeća se naša sugovornica, naglašavajući da su se u koferu nalazila dva dresa u kojima je Bale odigrao najvažniju utakmicu u reprezentativnoj karijeri u kojima je njegova reprezentacija izborila plasman na Evropsko prvenstvo prvi put u svojoj historiji. 

Gareth_Bale_vozac_Prasevic_Almir_promo.jpg - Centrotrans Eurolines

Također, zanimljiva priča desila se i na autobuskoj stanici kada je putnica greškom u kantu za smeće bacila kesu u kojoj se nalazilo oko 6.000 eura. 

"Nakon dolaska u Sarajevo autobusom iz Zagreba, putnica je s ostalim smećem u kantu bacila novac. Nakon nekoliko sati shvatila je da je novac završio u smeću i vratila se na autobusku stanicu. Kolega Sead Karšić, koji radi na održavanju autobuske stanice, sjetio se da je tu kantu istresao u obližnji kontejner i sa željom da pomogne putnici istresao je kontejner i pronašao kesu s novcem koju je predao zadovoljnoj putnici", govori Aida.

I poduzeće GRAS može se pohvaliti čestitošću, poštenjem i odnosom vozača javnog gradskog prijevoza kada su u pitanju pronađene izgubljene stvari putnika u vozilima javnog gradskog prijevoza.

"U februaru ove godine vozač autobusa Muamer Džano pronašao je i vratio vlasnici Mirsadi Selimović torbicu sa 5.400 KM i ličnim dokumentima", za portal Radiosarajevo.ba  odgovorila je Meliha Sabljić, iz pres službe GRAS-a.

"Vozač tramvaja Adnan Ćato u dva navrata pronašao je novac s ličnim dokumentima putnika, i to u jednom slučaju 2.500 eura i laptop, a u drugom 320 KM i vratio zabrinutim vlasnicima", navodi ona, istaknuvši da su ovo samo neki od primjera te da su se njihovi putnici obradovani pronalaskom svojih vrijednih izgubljenih stvari u vozilima javnog gradskog prijevoza nerijetko i putem medija zahvaljivali vozačima KJKP GRAS.

O pronađenim stvarima putnika u vozilima javnog gradskog prijevoza, onda kad je moguće naći lične podatke, obavijeste se vlasnici, a nerijetko i sami putnici zovu da pitaju da li je nešto pronađeno.

"Naši vozači na posljednjem stajalištu, kao i osoblje zaduženo za održavanje čistoće vozila, pregledaju i pronađene stvari putnika ostavljaju kod dispečera onog vida saobraćaja u kojem su pronađene (dispečeri tramvaja, trolejbusa, autobusa i minibusa)", kazala je Meliha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije