Umjetničkom blagu Kinoteke BiH prijeti uništenje zbog loših uvjeta

Naim Kavazić
Umjetničkom blagu Kinoteke BiH prijeti uništenje zbog loših uvjeta
Jedna od sedam institucija kulture od državnog značaja jeste i Kinoteka Bosne i Hercegovine, čiji pravni status još uvijek nije riješen, pa time ni redovan izvor finansiranja.

Razgovarali smo s direktoricom Kinoteke BiH Devletom Filipović koja nam je na početku zaželjela dobrodošlicu u ovu instituciju koja čuva vrijedne materijale. 

„Dobro došli u instituciju u čijem se fondu nalaze originalni filmski materijali od 40 prvih igranih i dokumentarnih / kratkih igranih filmova nastalih u BiH, filmske kopije za prikazivanje domaćih i inozemnih filmova, plakati, sinopsisi, scenariji, knjige snimanja, dijalog i titl liste, fotografije, katalozi, programi, afiše...“, govori nam na početku svog razgovora Filipović.

Priča nam kako je dio filmskog fonda kojim raspolažu od Državne komisije proglašen pokretnim nacionalnim dobrom, ali kako bez obzira na to niti jedna razina vlasti nije preuzela svoju odgovornost i finansiranje rada na očuvanju, restauraciji, digitalizaciji ili minimalnom finansiranju režijskih troškova, arhivske opreme i rada zaposlenih na tom fondu, a kako je to u odluci spomenute komisije naznačeno.

„Taj zahtjevan posao ostavljen je na brigu zaposlenima koji mjesecima znaju ne primiti plaću, a uz izuzetne napore nastojimo platiti režije kako ne bismo vrata zatvorili za javnost“, govori nam direktorica Filipović.

Prilikom naše posjete, pokazuje nam prostorije u kojima se čuvaju arhivski materijali, a koji su u katastrofalnom stanju, te nam govori kako se svakodnevno susreću s raznim problemima od vlage do prokišnjavanja, što može dovesti do gubitka dragocjenih eksponata koji se nalaze u njihovom vlasništvu.

Na naše pitanje šta bi izdvojila kao posebno umjetničko blago koje čuvaju, odgovara nam da je to Picassov plakat za film Bitka na Neretvi, filmovi iz 1919., film Ljubav u Sarajevu (1937.), kao i filmski mjesečnici – žurnali (1946. -1949.) i sl.

 „Vjerujem da sve ovo što imamo možemo iskoristiti i u turističke svrhe, u promociju, u privlačenje većeg broja posjetitelja jer je Kinoteka BiH jednim dijelom arhiv, a drugim muzej filma, a naši muzejski eksponati su filmovi i građa od filmova“, priča nam ona.

Za kraj naše posjete, naglašava nam kako je kulturna scena naizgled živahna zbog bezbroj raznih festivala, međutim s obzirom na to da se institucije kulture nedovoljno ili nikako finansiraju, smatra da je kultura u BiH u fazi laganog umiranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije