'Moira Orfei' bio je cirkus kakav se i danas pamti u Sarajevu

Semra Džaferović
'Moira Orfei' bio je cirkus kakav se i danas pamti u Sarajevu
Ako upitate roditelje šta za njih predstavlja ime Moira Orfei, probudit ćete lijepe uspomene iz djetinjstva i slušati sjećanja o cirkusu i lunaparku u Sarajevu.

Zvučat će nevjerovatno, ali tako i jeste.

Moira Orfei bila je simbol cirkuske vještine. Posjedovala je vlastiti cirkus kojeg je vodila sa svojim suprugom, inače krotiteljem lavova Valterom Nonesom. A sve je počelo tako što se Moirina prababa Veka Torović udala za Crnogorca Orfeja upoznavši ga na predstavi u Italiji.

Kada putuje cirkus, to je kao da putuje jedan mali grad. Cirkus Moire Orfei imao je menzu sa četiri kuhara, bar u kojem ste mogli popiti italijansko piće, mehaničarsku radnju, frizerski salon, krojačnicu, učionicu i nastavnike, ali i malu "elektroprivredu". Gdje god su išli sa sobom su donijeli i struju.

Sadržaj cirkusa bio je bogat. Dnevno su se održavale dvije cirkuske predstave s brojnim divljim životinjama koje ste kasnije mogli vidjeti u specijalnim kavezima.

Kada biste se zadesili u Italiji i spomenuli cirkus, svi bi pomislili baš na ovaj cirkus, koji je svojevremeno često dolazio i u Sarajevo.

Cirkus je obično bio smješten na Marijin-Dvoru, tamo gdje se sada nalazi hotel Holiday (nekadašnji Holiday Inn), prije njegove izgradnje uoči Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i na mjestu sadašnjih Unisovih nebodera zvanih „Momo i Uzeir“, te govornice Skupštine BiH.

„Plac je upravo bio negdje oko hotela. Koliko se sjećam najpoznatiji cirkus koji je gostovao je bio Moira Orfei. Oni nisu baš bili kao oni cirkusi iz Monte Carla ili Las Vegasa, ali su bili nekako najpribližniji tome. Svaki je imao svoj orkestar koji je svirao uživo u toku predstave, a muzika je pratila pokrete klovna. U cirkusu su se mogli vidjeti slonovi, lavovi, tigrovi, zmije, majmuni i slično“, ispričao je za Radiosarajevo.ba Zvonimir Nikolić.

Koliko je cirkus mogao biti elegantan, Moirin je bio. Osim onih koji nastupaju, svi ostali članovi cirkusa mogli su se vidjeti u odijelima.

"Kasnije su cirkusi premješteni na plac iza RTV doma", prisjetio se Nikolić, a "Moira Orfei znala je razapeti cirkuske šatre i u sarajevskom naselju Čengić-Vila nakon 1984. godine".

Kada se gradio hotel Holiday, nisu obrisana sjećanja na cirkus već su ovjekovječena u samoj arhitekturi hotela.

Hotel je dizajnirao proslavljeni bosanski arhitekt Ivan Štraus, a izgrađen je u periodu od 1982. do 1983. godine. Unutrašnjost zgrade postepeno se nazirala sredinom 1983. godine, te izazvala brojne kontroverze jer je unutrašnjost bila u žutoj, oker, smeđoj i sivoj boji.

Štraus je izjavljivao kasnije, o čemu je pisao i BBC, da su građevinski radnici mislili da je šala kada su vidjeli da je prvobitna maketa hotela sa žutom fasadom. Niko to nije očekivao.

Ali hotel je zaista dobio boje cirkuske šatre, a samo predvorje hotela njen oblik što možete vidjeti ukoliko posjetite kafić hotela na međuspratu.

Pored Moire Orfei, u Sarajevo su dolazili i drugi cirkusi – Adria, Merano, Korona. Posljednji koji je došao u Sarajevo bio je Embell Riva, i to prije osam godina.

Od te 2008. godine kada je na parkingu kod RTV Doma svoje šatre razapela Embell Riva u Sarajevo više nije došla cirkuska povorka, a i na njega se već sad zaboravilo.

A kraljica cirkusa bivše Jugoslavije i šire, Moira Orfei umrla je prošle godine u svojoj 84. godini.

Sjećanja na njen cirkus još uvijek su živa.

„Oh, pa cirkus je danas najmoralnija predstava na svijetu! Zar nije sve drugo čista pornografija, blud? Šta bismo, u protivnom, tako laka srca mogli ponuditi našoj djeci? U cirkusu nema droge, ucjena, ubijanja, u njemu smo nekako zaštićeni, sačuvani. Ovdje smo tradicionalisti koji poštuju red, ovdje još može da se doživi ona čista, bezazlena radost“, rekla je prošle godine Moira Orfei u intervjuu za Yugopapir

moira_orfei_yugopapir.jpg -

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije