Vijećnica u nedjelju u znaku ZAVNOBIH-a

Radiosarajevo.ba
Vijećnica u nedjelju u znaku ZAVNOBIH-a
Centralni događaj obilježavanja velikog jubileja "75 godina ZAVNOBIH-a Memorija budućnosti" bit će održan u sarajevskoj Vijećnici u nedjelju 25. novembra sa početkom u 20 sati.

U programu koji režira Dino Mustafić, učestvovat će više od 70 bh. umjetnika i umjetnica među kojima su Ranko Rihtman, Damir Imamović, Frenkie, Basheskia, brojni glumci i glumice, muzičari i muzičarke te Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Građani i građanke Bosne i Hercegovine direktan prijenos događaja moći će pratiti na BHT 1.

Režiser programa, Dino Mustafić, istakao je da vrijednosti ZAVNOBIH-a pokazuju neophodnost dekontaminacije javnog prostora od licemjerja i moralne bijede vremena i svijeta u kome živimo.

"Što više vrijeme odmiče od ovog historijskog datuma i godine, značaj ZAVNOBIH-a postaje sve važniji za budućnost i opstojnost BiH u regionalnom i evropskom smislu. Zato se sa punim pravom može reći kako ZAVNOBIH ne pripada historiji, već historija pripada njemu kao trajnoj vrijednosti izuzetno značajnoj za buduća pokoljenja", rekao je Mustafić te dodao da ZAVNOBiH razbija i nadvisuje ideološki reducirani dominatni narativ etnonacionalizma.

On je najavio kako će program obilježavanja godišnjice ZAVNOBiH-a objediniti najznačajnije historijske fakte koji, kako kaže, dokumentarno oslikavaju dramatičnost onog vremena kada su sve umne i progresivne snage imale viziju državnosti BiH-a.

Centranlnom događaju obilježavanja 75 godina ZAVNOBiH-a prethodit će današnje polaganje cvijeća na mjesta vječnog počinka predsjednika i sekretara ZAVNOBiH-a, Vojislava Kecmanovića i Hasana Brkića kao i otvaranje multimedijalne izložbe Historija vrline u Historijskom muzeju BiH večeras u 19 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije