Josipović: ZAVNOBiH uspostavio temelje bh. državnosti

Radiosarajevo.ba
Josipović: ZAVNOBiH uspostavio temelje bh. državnosti
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Ivo Josipović

Nisam sklon tome da se iz Hrvatske miješamo u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine i nisam sklon da dajemo recepte, poručio je Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske, danas u Sarajevu gdje je govorio na tribini o temi „75. godina ZAVNOBiH-a i ZAVNOH-a u kontekstu postojećih odnosa u regiji“, a povodom Dana državnosti BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je da u Ustavu Republike Hrvatske stoji pozivanje na antifašističku borbu i borbu protiv fašizma.

„Međutim, u praksi, danas u Hrvatskoj ta tradicija nema veliki odaziv. Vidim ovdje u BiH, vi ZAVNOBiH imate kao Dan državnosti, a to posebno cijenim. Mi bismo isto u Hrvatskoj trebali više cijeniti odluke ZAVNOH-a jer je uspostavio temelje i naše samostalnosti, kao što je ZAVNOBiH uspostavio temelje bh. državnosti“, rekao je Josipović.

On smatra da su odlukama ZAVNOH-a i ZAVNOBiH-a, Hrvatska i BiH statuirane kao države koje su slobodno odlučile ući u tadašnju Jugoslaviju.

„Isto tako su u jednom povijesnom trenutku odlučile izaći iz Jugoslavije zbog povijesnih okolnosti i problema koje je ta država imala. Iz toga, naravno, proizlazi i tradicija suverenosti i Hrvatske i BiH“, rekao je Josipović.

Govoreći o tome kakvi bi trebali biti odnosi Hrvatske i BiH bivši predsjednik Hrvatske je kazao da „mi živimo u jednom međuzavisnom svijetu i naravno da Hrvatska zanima BiH, a i BiH Hrvatsku“.

„Uvijek sam isticao da je BiH nama naš najvažniji susjed, ne samo zbog više od 1.000 kilometara granice nego i svega onog što nas povezuje, mislim, prije svega, na Hrvate u BiH, Bošnjake u Hrvatskoj, Srbe, koji su isto tako došli u Hrvatsku iz BiH“, istakao je Josipović.

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, o Josipoviću je kazao da se radi o dokazanom prijatelju BiH koji je dao i daje izuzetan doprinos razvoju dobrosusjedskih odnosa BiH i Hrvatske.

Iskustva suživota i zajedništva imaju svoju svrhu i povijesno opravdanje. Tako je i BiH 25. novembra 1943. godine voljom svojih naroda potvrdila svoju državnost na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, a u svojim srednjovjekovnim granicama koej su među najstarijim u Evropi“, pojasnio je Škrijelj u obraćanju prisutnima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije