Čarolija sarajevske ljetne noći

Radiosarajevo.ba
Čarolija sarajevske ljetne noći
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Timu Rothu uručeno Počasno srce Sarajeva

Sarajevo Film Festival (SFF), koji je bio centralni kulturni događaj u ovom dijelu Evrope, obilježio je sedmicu za nama. 

Za razliku od brojnih događaj koje inače ovdje bilježimo, 25. izdanje SFF-a donijelo je trenutak blještavila u sumornu bh. svakodnevnicu. 

Čak i oni koji su kritični prema pojedinim segmentima ovog kulturnog događaja, moraju primijetiti veliku pažnju regionalnih i svjetskih medija, doprinos pozitivnom imidžu zemlje, veliki broj turista, popunjene smještajne kapacitete i brojne druge koristi za glavni grad i državu. Zato je ovo, u moru negativnih vijesti, čarolija ljetne noći koju valja pozdraviti. Ako ništa, možemo makar na trenutak zaboraviti sumornu zbilju. 

Ovo su ljudi i događaji koji su obilježili proteklih sedam dana prema mišljenju redakcije Radiosarajevo.ba.

Zmaj od Bosne
(Subota, 17. august)

Užasan zločin dogodio se u Bužimu gdje je majka ubila novorođenče! Donijeli smo detalje ovog slučaja koji je zgrozio BiH i region.

Dani vikenda u Sarajevu i Bosni i Hercegovini posebno su opterećeni temama iz crne hronike. 

Uz težak udes na ulazu u Sarajevo, zabilježili smo i pucnjavu u Zenici. 

Pucnjava u Zenici: Ima povrijeđenih
Velika potraga u Zenici: Napadač još u bjekstvu

Državljanka Bosne i Hercegovine poginula je u subotu u saobraćajnoj nesreći koja se desila na magistralnoj saobraćajnici Podgorica-Bar. Najmanje tri osobe su povrijeđene.

Prizor na autoputu između Rijeke i Zagreba šokirao je vozače koji su se u tom trenutku našli na spomenutoj cesti. Naime, na autoput je iznenada prinudno sletio sportski avion! 

Događaju je prethodila drama na nebu. 

Ispovijest pilota i saputnica iz aviona koji je sletio na autoput u Hrvatskoj
Pilot heroj ispričao: Kako se odvijala drama na nebu iznad Zagreba 

Prisjetili smo se legendarnog Husein-kapetana Gradaščevića, legendarnog Zmaja od Bosne i dana kada je umro pod krajnje čudnim okolnostima. 

Bio je jedan od najhrabrijih vojskovođa bosanske vojske i najvećih sinova ove zemlje. 

Detaljno smo vas informirali i o događajima na Sarajevo Film Festivalu koji su bili u središtu pozornosti kulturne javnosti u cijelom regionu.

Sve o dešavanjima na SFF-u možete čitati OVDJE.  

Stefan Jevtić iz Valjeva pobjednik je ovogodišnjeg izdanja takmičenja u skokovima u vodu s vodopada u Jajcu. 

Nakon što je u petak navečer stavljena tačka na priču o odlasku Edina Džeke u Inter, mediji u Italiji su objavili detalje ugovora koji će trajati  do ljeta 2022. godine. Vrijeme će pokazati hoće li slavni bh. nogometaš karijeru završiti upravo u Rimu. 

Slavni Francesco Totti komentirao je informaciju da Džeko ostaje u Romi. 

Sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić potvrdio je dolazak Coutinha iz Barcelone na jednogodišnju pozajmicu. 

 

Užas u Kabulu
(Nedjelja, 18. august)

U samoubilačkom bombaškom napadu u glavnom gradu Afganistana, Kabulu u noći 17. augusta ubijene su 63, a ranjene 182 osobe. Napad se desio tokom proslave vjenčanja.

Među ubijenim su žene i djeca, rekao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Nasrat Rahimi. Više od 20 ranjenih je zbrinuto u bolnici u Kabulu.

Dosljedno provođenje Mišljenja Evropske komisije predstavlja problem za politiku blokada Milorada Dodika, ocijenio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.  

Zabilježili smo nova negativna iskustva turista u Republici Hrvatskoj. 

Servirka od gošće tražila ljekarski nalaz, pa će joj dati hranu 

Također, upozorili smo i na novi toplinski val koji je prijetio BiH i regionu.  

Još jedna tragedija zabilježena je na bh. cestama u nedjelju.  

Hadžinica Kimeta Hajdarević iz Sarajeva preminula je u Mekki nakon što je obavila petu islamsku dužnost.  

Dva miliona hadžija, potvrdili su iz Rijaseta, klanjalo je dženazu ovoj čestitoj ženi koja je umrla u bolnici u Mekki. 

Kakanjska muallima i aktivistica Elvedina Plasto napravila je hvale vrijedan potez i obavila hadž za srebreničku majku Hatidžu Mehmedović.  

Zabilježen je novi vandalizam na mostarskim Šehitlucima, mjestu gdje su ukopani heroji Mostara. 

Ni u idiličnim ljetovalištima nije bilo mira. Najmanje 2.000 mještana evakuirano je zbog velikog požara koji bukti na španskim Kanarskim otocima. 

Naša Semra Hodžić otkrila je tajnu starog grada Škafa kod Viteza u svom serijalu o starim bosanskim gradovima.  

U Lisičićima kod Konjica, na Jablaničkom jezeru, održan je međunarodni GREEN LAKE BH Triathlon Cup, koji je organiziralo Udruženje Trčanje i to. 

Počeo Green Lake BH Triathlon Cup: 160 učesnika u borbi za vrijedne nagrade
Završen GREEN LAKE BH Triathlon Cup: Maja Bonačić i Strahinja Trakić pobjednici

Kriza je potresala Fudblakski savez bh. entiteta RS. 

Zlatan Ibrahimović odbio je da govori bosanski nakon utakmice u kojoj je njegov tim LA Galaxy poražen na gostovanju kod DC Uniteda (1:2). Poslije utakmice Zlatan je bio razočaran i neraspoložen, što je vjerovatno bio razlog njegovog poteza. 

Na društvenim mrežama mnogo je komentirana pobjeda američkog UFC borca hrvatskog porijekla  Stipe Miočića, ali i način na koji je slavio pobjedu. 

 

Disonantni tonovi
(Ponedjeljak, 19. august)

Uoči redovne i vanredne sjednice Predsjedništva BiH vladali su disonantni tonovi na političkoj sceni BiH.

Dok su bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić izbor mandatara uvjetovali podrškom usvajanju Godišnjeg akcionog plana (ANP), srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik bio je odlučan da neće podržati nastavak NATO puta BiH.

Sutra, ipak, dvije sjednice Predsjedništva BiH: O mandataru i ANP-u isti dan
Dodik o ANP-u: Ne zna se ni ko ga je pisao, ni šta žele s njim
Šefik Džaferović: "Jedno s drugim ide, jedno bez drugog neće ići…"

Dodik se našao pred novim optužbama opozicije u RS-u. 

Tužna vijest iz Hrvatske. U saobraćajnoj nesreći u Dubrovniku poginuo je 19-godišnji fudbaler Malonogometnog kluba Square Andro Zarač.  

Jedan ranac izazvao je veliku zbrku i paniku u Beogradu.  

Istovremeno jedan Kanađanin tužio je Hrvatsku i traži 200 miliona dolara odštete. 

Neposredno pred početak utakmice između Sarajeva i Radnika, na zapadnoj tribini stadiona "Asim Ferhatović Hase", na ulazu A5, jednom od navijača je pozlilo. Brzom intervencijom medicinari Hitne pomoći Sarajevo  uspjeli su spasiti život nesretnom čovjeku. 

Sarajevska policija uhapsila je neimenovanu djevojku rođenu u Beogradu koja je ukrala mobitel od državljanke Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Skandal s rasističkim i antinjemačkim postovima na Facebooku hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević, koji je otkrio Index.hr, postao je tema i u medijima njemačkog govornog područja.  

Otkrili smo ko stoji iza lika sarajevskog John Doea, koji svojom pisanom riječju umije da razgali  duše korisnika društvenih mreža, ali i književne publike širom BiH. 

Jahorina je 15. augusta postala domaćin najveće ljetne atrakcije, planinskog boba na šinama.

Za samo pet dana rada taj sadržaj je učinio Jahorinu jednom od najatraktivnijih destinacija u Evropi, jer svi žele da se spuste bobom na šinama čija je dužina 2.500 metara i jedan je od 10 najdužih u Europi.   

Uoči petog gostovanja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Mostaru trajalo je zagrijavanje za istinski spektakl na Neretvi.  

Selektor nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki saopćio je imena fudbalera na koje će računati u predstojećim mečevima protiv Lihtenštajna i Armenije u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. 

Nogometaši Sarajeva uspjeli su osvojiti nova tri boda u BH Telecom Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Aktuelni prvak naše zemlje na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“ sa 2:1 u posljednjem susretu 5. kola nadigrao je Radnik. 

 

Srce Sarajeva za Tima Rotha
(Utorak, 20. august)

Slavni britanski glumac Tim Roth stigao je u utorak u Sarajevo, gdje je mu u sklopu ovogodišnjeg Sarajevo film festivala dodijeljeno Počasno srce Sarajeva. 

Slavni glumac Tim Roth stigao u Sarajevo
Počasno Srce Sarajeva uručeno Timu Rothu: Nadam se da ću se vratiti
Tim Roth prošetao bosanskim ćilimom

Roth je održao predavanje u Kino Meeting point. Na druženju sa mnogobrojnim fanovima, ali i medijima, Roth je pričao o filmu, o svojoj karijeri ali i životu.  

Redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine završila je prije nego je i počela, a na dnevnom redu je bilo razmatranje usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), dokumenta kojeg je zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO) kako bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) za BiH. 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da će nastaviti da blokira NATO put BiH.  

Svoj stav iznijela je i Hrvatska demokratska zajednica.  

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozvao je nakon otkazivanja sjednica Predsjedništva BiH na poštovanje odluka i zakona usvojenih od institucija države, te naglasio da ukoliko postoji opredjeljenje da se poštuje principi vladavine prava sve su stvari rješive.  

Još jedna velika tragedija. Tridesetdevetogodišnja Dušanka Đurđević iz Banja Luke preminula je iznenada u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a u Banja Luci, nakon što je carskim rezom rodila zdravo treće dijete. 

Premijer Italije Giuseppe Conte saopćio da podnosi ostavku! Desilo se to nakon što je Luigi Di Maio, čelnik pokreta Pet zvijezda, nagovijestio je raspad italijanske koalicione vlade, zahvaljujući se premijeru Giuseppeu Conteu na vremenu koje je proveo u vladi.  

Iako je u posljednjih 25 godina filmska industrija u BiH ostvarila velike uspjehe na međunarodnom planu, do sada se malo ulagalo u nju. Štaviše, kinematografija se smatrala "potrošaćem" novca, a ne potencijalnim izvorom prihoda.  

Konačno, situacija se mijenja na bolje: Kanton Sarajevo najavio je izmjenu dosadašnje prakse i uvođenje poticaja koji će utjecati na jačanje filmske i TV inudstrije, potencijalno donijeti nova radna mjesta i utjecati da bh. talenti ostanu u zemlji.  

Istovremeno, i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pokrenuo je inicijativu da se, u vrhunskoj produkciji i najvišim svjetskim standardima snimi igrani film o opsadi Sarajeva. 

U Dalmatinskoj ulici u Sarajevu dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovalo jedno vozilo. Vozač automobila najvjerovatnije je preminuo prije udesa, od posljedica srčanog udara. 

Prevare se ne dešavaju samo u BiH! Ma koliko se predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tvrdila da je za svog mandata "uspjela da izvuče zemlju iz regiona", stare navike očito ostaju. 

Naime, mlada turistkinja s francuskog govornog područja umjesto odmora iz snova u Hrvatskoj, za koji je bila spremna izdvojiti i pozamašnu svotu, doživjela je golemo razočaranje. Pisali smo o tome. 

Na oglasima je vila izgledala potpuno drugačije, naravno.  

Jedno iskustvo s ljetovanja u Crnoj Gori nasmijalo je mnoge u regionu.  

Nesvakidašnja svadba dogodila se u opštini Rudo između mlade Afrikanke Penine Muriasi i momka Novaka Jakovljevića, koji živi u ovom mjestu. 

Razgovarali smo i sa Danijelom Kunom, hrabrom mladom ženom, koja je spasila život Enisu Muslimoviću iz Bugojna izvlačeći ga iz Kukakvičkog jezera u Kupresu.   

Nakon sramnih prijetnji upućenih Martini Mlinarević, oglasili su se i organizatori Evergreen festival u Čitluku.  

Robert Prosinečki je objavio spisak kandidata za nastavak kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Selektor Prosinečki napravio je simpatičnu pogrešku koja je nasmijala novinare i ljubitelje sporta u BiH.

Prisjetili smo se i navijača Željezničara Anera Kasapovića koji je prerano preminuo u 26-godini nakon dramatičnih događaja poslije utakmice u Zenici.  

Nogometni klub Široki Brijeg i Fudbalski klub Sarajevo odgođenu utakmicu četvrtog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine koja je trebala biti odigrana 10. augusta odigrat će 28. augusta na stadionu Pecara.

 

Egzodus iz Krajine
(Srijeda, 21. august)

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johannes Hahn poslao je jasnu poruku liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH. 

Hahn je Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću poručio da se drže roka kojeg su postavili nakon što su 5. augusta potpisali sporazum o formiranju Vijeća ministara.  

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je, također, da žali što nije održana sjednica Predsjedništva BiH i nije došlo do imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH. 

Dvije stotine ruža bačeno je s litice na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću, gdje je 21. augusta 1992. godine strijeljano najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca. 

Ministrica u Vladi  Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović upozorila je da se u tom dijelu Bosne i Hercegovine ne može više govori o isaljavanju već o zastrašujućem egzodusu. 

Rezultati policijske istrage pokazali su da je Zlatan Gračanin (47), koji je već dugi niz godina živio i radio u Sjedinjenim Američkim Državama, počinio samoubistvo u Velikoj Kladuši.  

Prenijeli smo upozorenja o plažama u Hrvatskoj na kojima nije preporučljivo kupanje. 

Američka državljanka C. O. pretučena je u ambulanti Hitne pomoći u Plavu u Crnoj Gori. 

Ženu koja je plivala na Havajima izujedala je ajkula, saopćile su vlasti. Incident se dogodio na plaži Kealakekua na Velikom otoku. 

Detaljno smo izvještavali i sa Sarajevo Flim Festivala. 

Nešto drugačiji kraj pres-konferencije desio se petog dana Sarajevo film festivala nakon razgovora sa glumcima rumunskog filma "Mo" režisera Radua Dragomira, koji je u utorak navečer imao međunarodnu premijeru u Narodnom pozorištu. 

Zbog sramnih komentara glavnog glumca došlo je do burne reakcije publike i više od pola sale automatski se ispraznilo, a iz publike pojedini su i izviždali ovu izjavu.

I šeste večeri jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala bosanskim ćilimom prošetale su brojne filmske i muzičke regionalne zvijezde, a posebnu pažnju je izazvala Jelena Rozga.

Roko Markovina govorio je za portal Radiosarajevo.ba o navodnoj izjavi predsjednice Hrvatske da je Bosne i Hercegovina pod kontrolom militantnog Islama, komentarisao je njen rad, osvrnuo se na ovogodišnje predsjedničke izbore u Hrvatskoj. Tema razgovora bili su i Aluminij, ljevica u Bosni i Hercegovini i, naravno, Velež.  

Upravo završeni Green Lake triatlon, koji je 18. avgusta održan u Lisičićima na Jablaničkom jezeru, skrenuo je pažnju na najmlađu generaciju triatlonaca. 

Hena Kapidžić, Emina Karabeg, Esma Jašarević, Mustafa Jamak i Muhamed Đonko su petero tinejdžera koji su zablistali u kategoriji do 16 godina.  Najmlađi među njima, ujedno i najbrži, bio je Mustafa Jamak, koji će ove godine napuniti 13 godina.   

Tragična saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo španjolski nogometaš Jose Antonio Reyes potresla je fudbalski svijet u junu ove godine. U nostalgiji za svojim suprugom, njegova supruga je na društvenim mrežama objavila screenshot posljednje poruke koju joj je poslao Reyes. 

Do 13. septembra tri kluba moraju da izmire dugovanja prema povjeriocima ili će uslijediti suspenzija iz takmičenja pod okriljem NSBiH, potvrđeno je iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine za Radiosarajevo.ba.

 

Gore „pluća planete“
(Četvrtak, 22. august)

U Narodnom pozorištu u Sarajevu dodijeljene su nagrade 25. Sarajevo Film Festivala - čime je oficijelni, takmičarski dio najvećeg filmskog festivala u regiji zvanično i završio. 

Dodijeljene nagrade: Najbolji film "Take Me Somewhere Nice" Ene Sendijarević
Pogledajte ko je sve blistao na crvenom tepihu posljednje noći SFF-a 

Broj šumskih požara u Brazilu je od početka godine porastao za 83 posto u odnosu na čitavu 2018., saopćeno je. Podsjećamo, Amazon, najveća prašuma na svijetu, koju popularno nazivaju „plućima planete“ gori već tri sedmice.  

Ekstremno desničarski predsjednika Brazila Jair Bolsonaro nagovijestio je da su nevladine organizacije možda izazvale požare koji trenutno bjesne Amazonom, da bi "skrenule pažnju" na ukidanje subvencija za očuvanje "pluća planete". 

Najmanje 20 mladih sportista, koji su proteklih dana boravila u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići kod Olova, sinoć i jutros su hitno prebačeni na Infektivnu kliniku sarajevskog Kliničkog centra zbog simptoma trovanja hranom. 

Povodom ovog slučaja koji je zabrinuo roditelje i javnost u Sarajevu, oglasili su se i iz KCUS-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić dao je intervjuu za Glas Srpske. U intervjuu je otvoreno poručio da Sarajevo više neće popuštati radi mira u kući.  

Vlade Kantona Sarajevo imenovala je Ismeta Gavrankapetanovića i Belmu Kapo za v.d. predstavnike Kantona Sarajevo u UO KCUS-a. 

S predsjedavajućim Skupštine Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem razgovarali smo o tome kada će Vlada KS dobiti novu ministricu obrazovanja, nauke i mladih KS umjesto  Zinete Bogunić koja je više od mjesec i pol podnijela ostavku, ali i dalje se pojavljuje u javnosti kao ministrica. 

Jedan je od američkih intelektualaca koji godinama svjetskoj javnosti ukazuje na ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini tokom i poslije posljednjeg rata - David Pettigrew dao je intervju za Radiosarajevo.ba. Svoj naučni rad je posvetio istraživanju uzroka, metoda i posljedica teških ratnih zločina, među kojima je i genocid.

Crni dan na cestama u sjeveroistočnom dijelu naše zemlje. U Tuzlanskom kantonu dogodile su se dvije saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama.  

Dvije osobe, među kojima i jedan maloljetnik povrijeđene su nesreći u Sarajevu, kada je na njih naletio kamion! 

Istraživali smo koliko je korištenje nargile opasno za zdravlje. 

Ukoliko ste turistički u Sarajevu i želite podsjetiti Bijelu tabiju ili jednostavno davno niste bili na ovom nacionalnom spomeniku, od 21. juna 2019. godine to možete uraditi isključivo u terminu od 10 do 19 sati i to uz plaćanje ulaznice po jedinstvenoj cijeni od 5 KM. 

Mediji u Italiji su objavili da Miralem Pjanić odlazi iz Juventusa. Popularni Mire se već duže vrijeme nalazi na meti Paris Saint-Germaina. 


Povorka ponosa
(Petak, 23. august)

Politička scena u Kantonu Sarajevo došla je na ivicu usijanja nakon što je politička stranka Narod i pravda, čiji je predsjednik Elmedin Konaković, uputila je saopćenje za medije u kojem je pozvala na preispitivanje potrebe organiziranja "Povorke ponosa" u Sarajevu.

Ministar iz stranke Narod i pravda Admir Katica kazao je da su u toku procjene, te nije isključio mogućnost otkazivana Povorke.

Na ovo saopćenje žestoko se obrušila Stranka demokratske akcije optužujući Konakovića i njegove ljude za podršku održavanju "Povorke ponosa".

O Povorci se oglasio i premijer Edin Forto, a poručio je da će "kao premijer Kantona učiniti sve da svi građani i građanke ovog Kantona budu ravnopravno tretirani, da imaju pravo na okupljanje i da uživaju zaštitu policije".

Posljednjeg dana 25. Sarajevo Film Festivala održane su projekcije pobjedničkih filmova iz svih takmičarskih kategorija, kao i projekcija filma "Bilo jednom… u Hollywoodu" Quentina Tarantina, čime je završen ovogodišnji SFF.

Na zahtjev Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, za utorak je zakazana 37. vanredna sjednica državnog Predsjedništva sa samo jednom tačkom - imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da je na sceni Dodikov pokušaj žrtvovanja mandatara Zorana Tegeltije, tvrdeći da su Rusi umiješani u cijelu priču.

Dodik je odgovorio da postoje uvjeti za imenovanje Tegeltije.

U Sarajevu će u subotu zasjedati Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojem će biti donesena odluka o raspisivanju izbora za reisul-ulemu.

Nakon što je slučaj "Aluminij" posvađao federalnu i državnu poreznu instituciju u Bosni i Hercegovini, a nalog Porezne uprave Federacije BiH da se blokira račun mostarskog kombinata još nije reliziran, rješenje se, ipak, nazire. Objavili smo i kako je reagirala UniCredit banka.

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica u kojoj je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB), zapaljena je u noći 25. na 26. august prije 27 godina. Tim povodom u Vijećnici je u petak organizovano obilježavanje tužne godišnjice u organizaciji NUB-a BiH.

Za Radiosarajevo.ba je govorila Vlatka Kolarović (46), zaštitno lice i urednica Hrvatske-radio televizije (HRT), koja je u Sarajevu boravila tokom Sarajevo Film Festivala.

Ostavku Zinete Bogunić na funkciju ministrice obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo su tematizirali Nenad Veličković i Rubina Čengić. Tekst objavljen na portalu Školegijum.

Jedan 22-godišnjak iz Novog Travnika poginuo je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u petak oko 5:50 sati na magistralnom putu M5 Vitez-Travnik. Direktno su se sudarili automobil Ford Focus i kamion Man, a u nesreći je učestvovao i kamion Volvo.

Dva tijela pronađena su u petak u napuštenoj kući u mjestu Hatelji, u opštini Berkovići. Prema nezvaničnim saznanjima, riječ je ocu (51) i sinu (15) koji su, najvjerovatnije, stradali usljed eksplozije nepoznate eksplozivne naprave.

Jedan dječak je izgubio život tokom sječe drveta u mjestu Očijevačka Luka u blizini Martin Broda.

Istraživali smo kakav je danas položaj novinara u BiH i zašto Europska unija insistira na zaštiti novinara i njihove profesije.

Bizaran događaj u Americi zapanjio je svjetsku javnost.

Zastrašujući trenutak u kojem su naoružani napadači uhvatili u zasjedi vozača na benzinskoj pumpi u Meksiku te ga ubili usred dana je zabilježen nadzornom kamerom.

Iz Hrvatske su stigle loše vijesti za selektora bh. reprezentacije Roberta Prosinečkog i sve ljubitelje reprezentacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije