Budimo humani: Donirajte kosu za perike mališanima oboljelim od raka

Radiosarajevo.ba
Budimo humani: Donirajte kosu za perike mališanima oboljelim od raka
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Nova akcija darivanja kose

Projekat „Moja kosa tvoja kosa“ jedan je od najhumanijih projekata u BiH i šire.

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ u sklopu ovog projekta izrađuje perike i daje ih na korištenje (potpuno besplatno) djeci koja su privremeno ili trajno pretrpjela gubitak kose. Veliku podršku ovom projektu pružaju dobrovoljni donatori kose koji dodatno ovaj projekat čine još humanijim i još većim.

Ambasadorica Udruženja Amra Džeko je svojim primjerom, odnosno donacijom kose potakla druge na donaciju kose, a nova akcija darivanja održat će se 17. novembra od 11 do 17 sati u SCC-u.

Uz to, organizatori su pripremili i nekoliko iznenađenja, o čemu je danas bilo govora na konferenciji za medije koja je održana u Roditeljskoj kući, gdje je uz ambasadoricu govorio i direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ Fikret Kubat, te predstavnik Grada Sarajevo.

"Ni mi nismo očekivali ovakve rezultate, da vidimo takve osmijehe na licima naše djece, posebno roditelja. Koliko god djeca bila zabrinuta, meni se čini da su roditelji još više. Imaju veću brigu i njima ovaj projekat jako puno znači. Do sada smo izradili 38 perika u našoj radionici. Od toga smo skupili 3.600 donirane kose, odnosno donatora. Od toga, sigurno 80 posto su djevojčice do 12 godina koje su donirale kosu. To je nekako o

Zeničanin pobijedio opaku bolest, danas pravi perike za oboljele mališane

Već je deset godina kako je Zeničanin Fuad Halilović pobijedio opaku bolest. Danas pravi perike za oboljele od leukemije. Njegova borba protiv ove opake bolesti je počela kada je imao 9 godina, 2006. godine. "Zabolio me je stomak, otišao sam u bolnicu gdje mi je operisano slijepo crijevo i poslije te operacije moj život se mijenja.

Kako je kazao, u njihovoj radionici rade čak i mladi koji su završili liječenje.

Kubat je podsjetio da je prošla godina od akcije koja je održana u SCC-u.

"Sada najavljujemo novu akciju. Pozivam sve ljude, sve djevojčice, sve sugrađane koji imaju kosu dužu od 30 centimetara, da dođu u nedjelju u SCC i doniraju svoju kosu za ovaj projekat. Kosa ne smije biti tretirana, mora biti prirodna", istakao je Kubat.

Kako je kazao, već sljedeće sedmice imaju dvije djevojčice u Tuzli za koje će pripremati periku.

"I to je u kontinuitetu. Ukoliko djeca izraze želju, mi uzimamo mjere za izradu perike. Upravo onakvu kakvu djeca žele i kakvu su imali prije gubitka kose", dodao je Kubat.

Pomoćnica gradonačelnika Sarajeva Dragana Solaković izjavila je da Grad Sarajevo podržava sve aktivnosti i projekte Roditeljske kuće.

"Naša djeca su sva djeca. Djeca koja su u stanju potrebe, a naročito djeca koja se ovako hrabro bore za svoj život. Ono što predstavlja motivaciju za sve nas i za djecu je solidarnost i podrška naših dragih sugrađanki, sugrađana, najmlađih...", pojasnila je Solaković pozivajući sve da podrže ovu akciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije