Bolnica koja svu djecu svijeta, pa i iz BiH, od raka liječi POTPUNO besplatno

Radiosarajevo.ba
Bolnica koja svu djecu svijeta, pa i iz BiH, od raka liječi POTPUNO besplatno
Foto: US News / St. Jude bolnica

U Sjedinjenim Američkim Državama postoji istraživačka bolnica koja je specijalizirana za rijetke i teške slučajeve raka. Liječe djecu iz cijelog svijeta, pa i iz BiH, potpuno besplatno. Nijedno dijete nije dobilo račun za usluge koje ova organizacija pruža.

Riječ je o Dječijoj istraživačkoj bolnici St. Jude koja se nalazi u Memphisu, Tennessee.

Ova pedijatrijska ustanova za liječenje i istraživanje usmjerena na dječije katastrofalne bolesti, posebno leukemiju i druge vrste raka, osnovana je 1962. godine. Bolnica ima dnevne troškove otprilike oko 2,8 miliona dolara, dok pacijenti ne plaćaju ništa. 

Neprofitna je medicinska korporacija koju je služba za unutarnje prihode označila kao 501 (c), odnosno kao organizaciju oslobođena od poreza. 

Kada je ova istraživačka bolnica počela sa radom prije 60 godina, 90 posto djece oboljele od raka je umiralo. Kao direktan rezultat njihovog istraživačkog rada, danas se taj procenat smanjio na 12 posto.

Sve se finansira dobrovoljnim prilozima individualaca i kompanija.

Na donatorskoj večeri koja je nedavno održana u San Francisku nekadašnji pacijenti ove bolnice ispričali su svoje životne priče.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije