Završena desetomjesečna obuka za vlasuljare

Radiosarajevo.ba
Završena desetomjesečna obuka za vlasuljare
Foto: Udruženje Srce za djecu / Završena desetomjesečna obuka za vlasuljare
Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ već godinu dana uspješno sprovodi projekat „Moja kosa tvoja kosa“ uz podršku Vlade Švicarske.

Građanima su poznate javne akcije šišanja i doniranja kose koje su održavane širom BiH čiji cilj je bio sakupiti što više prirodne kose od koje su onda pravljene perike za djecu oboljelu od raka i svu djecu koja su izgubila svoju kosu.

Naime, perike se prave u radionici Udruženja u kojoj je istovremeno tekla i 10-mjesečna obuka vlasuljara, pod vodstvom majstora vlasuljarstva Jasmine Hadžić Ajanović, gdje se prijavilo 12 kandidata, sve vrijeme radeći i učeći vrijedno kako bi savladali sve vještine ovog zanata.

Na neki način je i vlasuljarski zanat ponovo oživljen, jer je u BiH ostao pa gotovo nijedan vlasuljar, a u drugu ruku projekat je zaokružen tako što od donirane kose postoji način i da se izradi perika bez komplikovanih procedura i naručivanja iz inozemstva.

28. septembra 2018. godine je zvanično završena obuka vlasuljara gdje su svi kandidati na završnom 1-mjesečnom ispitu pokazali stečeno znanje i uspješno prošli obuku, odnosno zadatak je bio da samostalno izrade jednu periku. Sve perike su uspješno izrađene i predivno stilizirane.

„Kao roditelju djeteta liječenog od raka bila mi je velika čast sudjelovati u jednom takvom projektu,i bar u jednom segmentu pomoći djeci koja se liječe da vrate osmijeh na lice“, rekla je Mirela Zrnić, kandidatkinja koja je uspješno završila obuku za vlasuljara.

„Pored usvojenog znanja, projekat je za mene bio od velikog značaja, jer mi je omogućio da spoznam da se na različite načine može djelovati da bi se pomoglo ugroženim kategorijama društva. Na djecu sam posebno osjetljiva“, izjavila je Maja Talović, također kandidatkinja na obuci za vlasuljare.

Akcijom šišanja i doniranja kose u Mostaru, dan kasnije, zvanično je i završen projekat pod pokroviteljstvom Vlade Švicarske, a ubuduće će Udruženje Srce za djecu naći modul samoodrživosti projekta.

Udruženje Srce za djecu nastavlja i dalje sa svojom kampanjom sakupljanja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka, ali i za djecu koja su izgubila kosu uticajem drugih faktora. U narednom periodu je planirana akcija šišanja i doniranja kose u Sarajevu, o kojoj će javnost na vrijeme biti upoznata.

Projekat Moja kosa tvoja kosa podržalo je preko 1.500 donatora kose širom BiH, regiona, Evrope i šire. Posebno smo ponosni na činjenicu da su 70 posto donatora kose djeca starosti do 18 godina što samo po sebi pokazuje raspone humanosti ovog projekta i kako možemo svi zajedničkim snagama pomoći ranjivim skupinama u društvu samo jednim šišanjem svoje kose.

Važno je ponoviti da Udruženje perike djeci daje potpuno besplatno te na taj način im vraća samopouzdanje, smanjuje traumu pri gubitku kose na minimum, a što je najvažnije vraća im ono najbitnije što su izgubili – osmijeh.

Projekat Moja kosa, tvoja kosa podržan je od strane Vlade Švicarske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije