Brojni građani imaju problema s poledicom, nazvali smo Hitnu pomoć - evo šta kažu

1
J. Ć.
Brojni građani imaju problema s poledicom, nazvali smo Hitnu pomoć - evo šta kažu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Tokom noći i jutra Hitnoj medicinskoj pomoći Kantona Sarajevo javilo se osam pacijenta s povredama koštanih struktura uzrokovanih padovima na poledici.

Dežurni ljekar u Hitnoj pomoći prim. dr. Tihomir Bera u izjavi za portal Radiosrajevo.ba kazao je da povrede nisu bile teže pririode.

"U protekla 24 sata, ne računajući osobe koje su potražile pomoć u Hitnoj pomoći, bilo je osam intervencija na terenu gdje su ljudi prilikom pada doživjeli povredu ruke ili noge. Nije ništa dirastično kao što se znalo dešavati kada je padala ledena kiša. Tada je bila mnogo povreda", rekao nam je doktor Bera.

Sarajevo - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sarajevo

Savjetuje sugrađanima da izađu i očiste prostor ispred svojih kuća ili da pomognu ljudima iz komunalnog, jer se veliki broj padova dogodi upravo ispred zgrada.

"Bez obzira na to što komunalno preduzeće KJKP Rad radi i trudi se, međutim, nemoguće je očistititi snijeg i ukloniti led svakome ispred kućnog praga. Smatram da bi bilo uredu da svako očisti ispred svoje kuće, zgrade ili poslovnog prostora kako bi bilo mnogo lakše hodati", savjetuje dr. Bera.

Sarajevo - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sarajevo

Doktor Bera nam je dao i zanimljiv podatak, a to je da u Hitnoj pomoći ovih dana nije bilo građana sa simptomima prehlade i gripe.

"Što se tiče sezonske gripe, prema dosadašnjim izvještajima nije registriran niti jedan slučaj gripe. Kada govorimo o sezonskoj gripi rađena je vakcinacija za H1N1, nije bilo slučajeva. Međutim, prisutna je epidemija koronavirusa koja ima vrlo slične simptome tako da pozitivni trend koji se dešava skoro godinu dana ne treba da zavara nikoga. Naprotiv, trebamo biti zadovoljni time, što znači da ponašanje svih nas daje neki rezultat koji će se čak i poboljšati kada dođe vakcina. Tada će biti mnogo bolje i jednostavnije živjeti. Ali se trebamo nastaviti pridržavati svih epidemioloških mjera u narednom periodu", govori za portal Radiosarajevo.ba prim. dr. Tihomir Bera.

Hroničnim bolesnicima, ali i ostalima tokom hladnih dana preporučuje se da smanje fizičko naprezanje, boravak na otvorenom svedu na minimum, naročito u jutarnjim i večernjim satima, kada je najviše hladno, i da se oblače slojevito.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije