Uoči tematske sjednice o obrazovanju: Kako riješiti brojne probleme?

O. K.
Uoči tematske sjednice o obrazovanju: Kako riješiti brojne probleme?
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Skupština KS

Tematska sjednica Skupštine Kantona Sarajevo o obrazovanju održat će se danas, a pred njeno zasjedanje povlače se mnoga pitanja.

Brigu o obrazovnoj politici u najmnogoljudnijem kantonu vodi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS na čijem čelu se trenutno nalazi ministrica Zineta Bogunić.

Pod svojom ingerencijom, resorno ministarstvo ima JU „Djeca Sarajevo“ sa 31 organizacionom jedinicom, te 30 privatnih vrtića, 78 osnovnih škola škola (javnih i privatnih), 43 srednje škole (36 javnih i sedam privatnih), Univerzitet u Sarajevu sa 30 organizacionih jedinica, tri privatna univerziteta, dvije visoke škole, te Studentski centar i 83 autoškole.

Mnogi problemi nalaze se u ovom resoru, a nedavne najave protesta zaposlenika u obrazovanju i nezadovoljstvo oko kolektivnog ugovora donose nova pitanja pred današnju sjednicu i način na koji Vlada KS treba te probleme rješavati.

Brojni problemi

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo pred današnju sjednicu Skupštine kazao je za Radiosarajevo.ba da će ona otkriti probleme u ovom resoru.

„Dugi niz godina se priča o strategijama, promjenama, reformama. Mijenjaju se planovi i programi, koji svaki put budu na štetu učenika, a u korist lobističkih centara moći određenih grupacija. Sindikat je zagovornik ukidanja devetogodišnjeg obrazovanja, koje nije donijelo pozitivne promjene koje su se očekivale, već naprotiv djeca u školu idu duže, a nastavni programi se ponavljaju ili preklapaju. Niti jedna analiza i evaluacija ne postoji koja ide u prilog devetogodišnjem obrazovanju“, kazao je Sivro.

Saudin Sivro - Zineta Bogunić - undefined

Photojoiner: Saudin Sivro - Zineta Bogunić

Svaka nova vlast u KS, predstavlja i nove stategije i pristupe prema obrazovanju, ali uvijek, kako tvrdi Sivro, ispaštaju učenici.

„Isprazne priče o reformama slušamo svaki dan, ali smo svjedoci da istih nema, a i kada se krene u neke reforme, uvjerimo se da su loše. Zašto? Zbog toga što se na obrazovanje gleda kao na potrošnju, a ne kao na investiciju. Reforme nema bez višemilionskih ulaganja i socijalog dijaloga između Vlade i Sindikata. Bez zapošljavanja stručnih saradnika u školama, formiranja mobilnih stručnih timova i stručnog usavršavanja nastavnog kadra po pitanju inkluzije, neće biti riješen problem inkluzije“, pojašnjava Sivro.

Novi kolektivni ugovor

Vlada KS mora da osigura stabilnost u sistemu obrazovanja, napominje predsjednik Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja KS, kazavši da zadovoljni prosvjetari znače i stabilniji sistem obrazovanja.

„Sindikat upozorava, Vlada provodi silu. Sila Bogu nije mila, a bogme ni ljudima. Na kvalitet obrazovanja uveliko utječu i sigurnost radih mjesta, redovne i veće plate, kao i naknade kojima bi se osiguralo da će radnici koji više rade, biti i više plaćeni, ne zbog dobre volje direktora, već na osnovu jasnih kriterija i indikatora kvaliteta rada“, istakao je Sivro dodavši da Sindikat traži da zajedno sa vlastima u KS naprave bolji sistem obrazovanja.

„Kolektivni ugovor za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo mora garantovati sigurnost radnicima jer zadovoljni prosvjetni radnici su garant stabilnosti obrazovnog sistema. Vlada i Sindikat trebaju intenzivno pregovorati i zaključiti novi Kolektivni ugovor, koji pored postojećih odredbi, treba sadržavati i odredbe koje se odnose na benificirani radni staž kao i umanjenje radnih obaveza za radnike koji rade preko 30 godina u okviru njihovih radnih zaduženja u 40-časovnoj radnoj sedmici. Pedagoški standardi i normativi se trebaju provoditi u potpunosti i jednako na teritoriji cijelog Kantona“, kazao je Sivro.

Za stanje u sistemu obrazovanja, Sivro direktno optužuje ministricu Bogunić koju je, kako kaže, trebalo odavno promijeniti.

„To se pokazalo i na prošloj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo kada su pale maske i kada je ministrica pokazala svoje pravo lice. Dok god je takva osoba na tako odgovornoj poziciji i dok god se ista bavi sindikatom istovremeno odbijajući saradnju sa sindikatom, stanje se neće mijenjati nabolje“, kazao je Sivro za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije