Ministrica Bogunić: Menadžment škole treba ispitati slučaj učiteljice sa šajkačom

A. S.
Ministrica Bogunić: Menadžment škole treba ispitati slučaj učiteljice sa šajkačom
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Ministrica Zineta Bogunić

Učiteljica D. P., koja drži nastavu u sklopu produženog boravka u Osnovnoj školi “Čengić-Vila 1”, na Facebooku je objavila fotografije i statuse koji su naišli na žestoke reakcije na društvenim mrežama i medijima.

Osim spornih fotografija ove nastavnice iz Sarajeva, koje kruže društvenim mrežama, Dijana se nerijetko oglašavala i statusima na svom Facebook profilu.

“Ne može se prihvatiti činjenicu da su Bošnje nastale od Srba, to jest da su bivši Srbi, samo su poturice”, navodno je nekada napisala Dijana, koja se jednom prilikom slikala sa šajkačom na glavi u Beogradu i sliku objavila na Facebooku.

Povodom žestokih reakcija na društvenim mrežama i natpisa u medijima, redakcija portal Radiosarajevo.ba kontaktirala je Zinetu Bogunić, ministricu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

“Ja sam dobila dva maila, u kojem se u jednom navode sporne izjave učiteljice, a u drugom da sve to nije tačno. Ja sam kazala da ću slučaj istražiti. Svi imamo odgovornost da poštujemo svoju i tuđu tradiciju. Svi, a posebno prosvjetni radnici moraju poštovati različitosti djece i roditelja. Kao ministrica ja želim da bude sve po zakonu, a Menadžment škole treba da istraži ove navode”, kazala je Bogunić za Radiosarajevo.ba i dodala: 

Niti opravdavam učiteljicu, niti je osuđujem, sve dok se ne sazna potpuna istina. Kontaktirala sam Menadžment škole i oni su mi kazali da će slučaj istražiti I to veoma brzo i da će me izvijestiti kako je prošla istraga”.

Na svom Facebook profile oglasila se i sama učiteljica. Ona tvrdi da su njene izjave izvučene iz konteksta, te da ništa loše nije mislila.

Njezinu reakciju koja je objavljena na Facebooku prenosimo u cijelosti:

“Dragi moji… U svjetlu ogromne hajke i javnog linča koji trenutno doživljavam od strane raznih portala i fejsbuk stranica, želim da se javno obratim i obrazložim sve ono što se piše protiv mene.

Svi screenshotovi koji sada kruže okolo su podmuklo i podlo izvučeni iz konteksta. Nikada u životu nisam pomislila ništa loše, ružno niti zlo nijednoj osobi, muslimanu, bošnjaku ili bilo kome s kim sam ulazila u razgovore. I sama potičem iz bošnjačke porodice.

Moj stil komentarisanja je uvijek imao jedan jedini ton, a to je šala i neobavezne interne zafrkancije koje nisu nikada imale namjeru da uvrijede bilo koga. Možda su šale bile loše, ali moje namjere nisu.

Ovim putem želim da kažem kako ne podržavam nikakve nacionalističke ili fašističke ideologije, te da oni koji me lično poznaju mogu to potvrditi.

Želim da se izvinim svima koji su se osjetili uvrijeđeno, ali opet naglašavam da moja namjera nikada i niti u jednom trenutku nije bila mrziteljska, zlobna, fašistička, nacionalistička ili tome slično.

Sve ono što ste vidjeli se potpuno nalazi izvan konteksta, i ja se u potpunosti ograđujem od svih otpužbi da sam "četnik", "srpski nacionalista", "mrzitelj muslimana", jer ja to nisam nikada bila niti ću biti.

Još jednom se izvinjavam svima koji su se uvrijedili“, navodi se u Facebook objavi učiteljice D. P.

Naš portal saznaje, da će se već sutra, u popodnevnim satima, sastati Upravni odbor OŠ “Čengić-Vila 1” i održati sastanak na kojem će se razmatrati o spornim fotografijama ove učiteljice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije