Evropska noć istraživača: Nauka je svuda oko nas i zabavna je

B. Redžić
Evropska noć istraživača: Nauka je svuda oko nas i zabavna je
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Evropska noć istraživača

Nauka je svuda oko nas i nauka je zabavna - poruka je Evropske noći istraživača koja je večeras počela u Sarajevu i u još skoro 350 evropskih gradova. Do sada najveći broj učesnika je potvrda da nauka ima svoje mjesto u bosanskohercegovačkom društvu.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Brčkom, Bijeljini, Goraždu, Trebinju i Konjicu na jednom mjestu su svi oni koji nauku žele školarcima približiti na drugačiji način.

Sarajevski Zemaljski muzej i Historijski muzej, te ljetnu pozornicu u blizini Vilsonovog šetališta su posjetili brojni đaci i svi oni koji žele spoznati nauku na zabavan i interesantan način.

Svrha Evropske noći istraživača je da, prije svega, mlade generacije nauku razumiju kao priliku za pozitivne promjene u društvu. Zato je slogan ove manifestacije Let's steam! Stvarajmo nove prilike!

Da su moguće promjene na bolje u oblasti obrazovanja i nauke, ukatuje i kampanja Obrazovanje za novo vrijeme koja je promovisana među posjetiocima.  Kampanja je poziv da se obrazovanje u Bosni i Hercegovini mora prilagoditi potrebama 21. vijeka.

Zavrtivši velko kolo sreće, posjetitelji su mogli testirati svoje funkcionalno znanje kroz neki od zadataka sa velilkih istraživanja PISA i TIMSS.  Naime, ova školska godina od posebnog je značajna za obrazovanje u Bosni i Hercegovini jer će u decembru  biti objavljeni rezultati velikog međunarodnog istraživanja PISA 2018 u kojem su prvi put sudjelovali i petnaestogodišnjaci iz naše zemlje. Bit će to jedinstvena prilika da javnost, ali i obrazovne vlasti u BiH, dobiju vjerodostojne i međunarodno mjerljive pokazatelje učeničkih postignuća neophodnih za kontinuirano praćenje i unapređivanje obrazovanja.

Kampanju „Obrazovanje za novo vrijeme“ provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO), u suradnji s nadležnim ministarstvima obrazovanja/prosvjete, te uz podršku partnera: Ambasade SAD u BiH, UNICEF-a, Delegacije Europske unije, Misije OSCE-a u BiH, Save the Children-a i Fonda otvoreno društvo. 

Evropska noć istraživača  - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Obrazovanje za novo vrijeme

U Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Brčkom posjetioci su imali priliku da se okušaju na kolu sreće i znanja, te na kvizu za učenike koji su priređeni u okviru kampanje Obrazovanje za novo vrijeme. Kampanjom je ukazano na značaj PISA istraživanja. Podržali su je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, UNICEF, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, OSCE, Save the Children i Fond za otvoreno društvo.

Za novo vrijeme: Zbog čega su nam promjene u obrazovanju potrebne

Među posebno interesantnim štandovima, bio je i onaj gdje se moglo naučiti o golubovima. Amar Uzunović i Edin Čolpa su odgovarali na pitanja posjetioca, a jedno od njih je i ono neizbježno: zašto i kako se ova ptica uspjeva vratiti svojem vlasniku nakon nekoliko dana leta.

Evropska noć istraživača  - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Evropska noć istraživača

Zašto i kako stvari rade - pitanja su na koja su odgovarali učitelji, nastavnici, profesori, naučnici na brojnim drugim štandovima. Odnosi se to i na one koji su bili posvećeni isključivo nauci, tehnologiji, inžinjerstvu, umjetnosti i matematici (STEAM - Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics).

Evropska noć istraživača  - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Evropska noć istraživača

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovine Gianluca Vannini je poručio da Evropska unija podržava ovaj događaj zbog toga jer je svjesna da nauka i obrazovanje doprinose društvenom razvoju.

Evropska noć istraživača u Sarajevu: Promocija nauke na zabavan način

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina dio programa Evropske unije nazvan Horizon 2020 kojem je cilj, kako je rekao, da se prilika za uspjeh pruži mladim ljudima.

Evropska noć istraživača  - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Evropska noć istraživača

Evropska noć istraživača će trajati dva dana i osmi put se održava u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije