Brižno očuvani bedemi neosvojivog kraljevskog grada Jajca

Radiosarajevo.ba
Brižno očuvani bedemi neosvojivog kraljevskog grada Jajca
Bedemi srednjovjekovnog grada Jajca brižno su sačuvani u ovom malom gradu kojeg odmilja još i zovu "bosanskom Venecijom".

U 15. stoljeću to je bilo jedino utvrđeno gradsko naselje sa svim odlikama urbanog središta, a i dan-danas je najuočljivija i najimpozantnija jajačka građevina čija je izgradnja označila nastanak grada Jajca.

Još uvijek je zanimljiva našim historičarima zbog tragova građevine koja je postojala na ovom mjestu prije nego je tvrđava, kakvu danas vidimo i poznajemo, izgrađena i kakva je do danas ostala većim dijelom na što ukazuju zidani kamen i sedra koji se razlikuju na donjim slojevima tvrđave, odnosno na njenom temelju.

U prošlosti je ova tvrđava često spominjanja kao "neosvojiva" i to zbog svoje masivnosti, bedema i pitke vode na samom vrhu.

Pored tvrđave, nekadašnji kraljevski grad bogat je prirodnim ljepotama - neopisivo lijepim vodopadom okruženim zelenilom i prekrasnim terasama koje pružaju nevjerovatan pogled, ali i prekrasna jezera na rijeci Plivi na kojima se nalaze i nezaobilazni mlinčići.

Grad je to koji ima još 29 nacionalnih spomenika i o čijoj historiji danas prkosno svjedoče sahat-kula, muzej, brojne džamije i drugi kulturno-historijski objekti.

U našoj fotogaleriji uživajte u prekrasnom bosanskohercegovačkom gradu kojeg nikako ne smijete zaobići na vašoj mapi budućih putovanja...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije