Kraljevski grad i veličanstven vodopad / Ljepote Jajca sav svijet želi vidjeti

07. 08. 2016. u 17:54:00 M. K.

Shares: 0

Nadaleko poznato po vodopadu, za koji kažu da je među 12 najljepših na svijetu, Jajce je sve zanimljivije turistima.

Plivski vodopad nastao je, kažu, prije 50.000 godina i još uvijek je jednako lijep i veličanstven, a poseban je i po tome što je među rijetkima u svijetu koji se nalaze u centru grada. 

Prirodna ljepota od koje zastaje dah, različiti kulturni i sportski događaji i odlična smještajna ponuda čine da Jajce bude jedan od posjećenijih gradova u našoj zemlji. 

Trend rasta broja turista koji je započeo posebno u protekloj godini nastavljen je i u tekućoj godini.

Potvrdio nam je ovo Dragan Glavaš, djelatnik Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, i objasnio da najviše turista dolazi vidjeti vodopad za koji u Jajcu kažu da je simbol Bosne i Hercegovine i naravno Jajca. 

"Turisti odlaze i na Tvrđavu, žele vidjeti i podzemnu crkvu ili katakombu, zatim zgradu AVNOJ-a, Hram boga Mitrasa i mnoge druge spomenike", kazao nam je Glavaš.

Jajce ima 28 nacionalnih spomenika a iz Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca kažu da se priprema i nova kandidatura za UNESCO te tako s optimizmom gledaju u budućnost. 

Osim skokova s vodopada, koji su atrakcija u svijetu, u Jajcu se se svake godine održavaju i Kazališne igre Bosne i Hercegovine koje posjeti velik broj gostiju, a značajan je i Sajam turizma i eko proizvoda. 

Međunarodni takmičarski skokovi s vodopada održani su jučer, 6. augusta i još jednom su privukli značajan broj posjetitelja i slike iz Jajca će svakako obići svijet. Među skakačima jučer je u Jajcu bio i poznati Orlando Duque, Kolumbijac prvak svijeta u skokovima s visina, koji je već nekoliko puta pokazao svoje vještine u našoj zemlji. 

Kraljevski grad posjećuju gosti iz svih dijelova svijeta. Najviše je, kako nam kaže sagovornik, onih iz BiH i zemalja u susjedstvu, dolaze i Evropljani ali i turisti iz cijeloga svijeta, a značajno je povećanje broja gostiju s Bliskog istoka. 

"Nažalost oni se ovdje najčešće zadrže samo jedan dan. Trudimo se da taj boravak produžimo i zadržimo turiste duže."

Saznali smo i da je hotelska ponuda u Jajcu dobra te se Jajce može pohvaliti gotovo svim vrstama smještajne ponude - od privatnih kuća, motela i hotela - turisti imaju veliki izbor. 

Uživajte u nekoliko fotografija prirodnih ljepota kraljevskoga Jajca. 

Tvrđava u Jajcu

Tvrđava - kastel, citadela nalazi se u sklopu srednjovjekovnog kompleksa grada Jajca, na nadmorskoj visini od 470 metara. Tvrđava ima oblik nepravilnog četverougla, koji je uslovljen konfiguracijom zemljišta.

Njen obim je 260 metara, a površina 4.800 kvadratnih metara. Unutar zidova je bunar koji se i danas nalazi na istom mjestu. Pretpostavlja se da je tvrđava postojala već u 13. stoljeću. Pojedini arhitektonski ostaci nađeni unutar tvrđave ili unutar srednjovjekovnih zidova grada, ukazuju da je ovdje, polovinom 15. stoljeća građena palača. Tvrđava je tokom nekoliko vijekova građena, popravljana i adaptirana.

Na sjeverozapadnom i jugoistočnom uglu tvrđave su dva jaka četverostrana tornja, a pretpostavlja se da je jedan toranj bio i na sjeveroistočnom uglu. Prvobitni se ulaz u tvrđavu (širok jedva  jedan metar) nalazi na  zapadnoj  strani. Na jugozapadnom dijelu tvrđave nalazi se portal sa kraljevskim grbom. Nastanak portala može se datirati u vremenski okvir, od druge vladavine kralja Tvrtka II do vladavine kralja Stjepana Tomaševića, koji definitivno preseljava dvor u Jajce (1421-1461).  Po oblikovanju portala sa kraljevskim grbom u duhu kasne gotike, veoma je sličan portalu sa tvrđave Bobovac

U periodu osmanske vladavine grade se potporni, da bi se ojačali zidovi tvrđave. Unutar zidova tvrđave nalazila se džamija i barutana. Krajem 18. ili početkom 19. stoljeća na tvrđavi se izgrađuju puškarnice, otvaraju se druga vrata istočno od kraljevskih, dok je kraljevski portal zazidan. U doba austrougarske vladavine, pored barutane sagrađen je rezervoar  za vodu.

NEMA KOMENTARA