Britanski Standard o Sarajevu i Jahorini: Uskoro će svi željeti doći ovdje

Radiosarajevo.ba
Britanski Standard o Sarajevu i Jahorini: Uskoro će svi željeti doći ovdje
Foto: Standard / Fotografije Jahorine objavljene u tekstu

Sarajevo se još oporavlja od tmurnog rata BiH, tokom kojeg je glavni grad bio pod opsadom četiri godine, ali grad je toliko velika vrijednost da ga zaista ne treba „teško prodati“, piše britanski Evening Standard u tekstu pod naslovom Zašto je Bosna i Hercegovina savršena ski destinacija za 2020.

Autor Mike MacEacheran u tekstu opisuje svoja iskustva iz Sarajeva i sa Jahorine, koju je posjetio „prije nego što svi drugi saznaju za nju“.

Opsujući Sarajevo, autor kaže da je smješteno je u kotlini, između olimpijskih planina i ima intimu „koja će vas zgrabiti za srce“.

"Kada se riječ o nepoznatim destinacijama, čim neko čuje za neku, svi žele da odu. Osjećate da će se to ovdje uskoro dogoditi“, napisao je MacEacheran zaključujući da „to toliko vrijedi“.

Odmaralište Jahorina udaljeno je samo 40 minuta od Sarajeva, a teško da je Chamonix ili Zermatt, ali nije loše. Ono što nedostaje alpskom pedigreu nadoknađuje na druge načine“, navodi se u tekstu.

Kako se dodaje, turisti se mogu smjestiti u centru Sarajeva ili ostati na planini u nedavno preuređenom hotelu sa brvnarama, koje nudi jedan britanski turistički operator.

Opisuje kako se na planini nedavno otvorila nova gondola, kako je Bryan Ferry priredio zabavu na otvaranju sezone... Autor je dočarao i gastro ponudu, objašnjavajući kako se obradovao suhom mesu, kukuruznom hljebu, sirom, kupus salatom, piletinom punjenom pršutom..., nakon čega, kako kaže, dolaze tufahije, i bosanska kafa. Poseban ritual za njega je ispijanje kafe s kockom šećera.

U tekstu je opisan i noćni izlazak u Sarajevu, uz nezaobilazne ćevape i posjetu jednoj pivnici.

Autor zaključuje tekst konstatacijom da na Jahroni ne vladaju gužve kao na ostalim skijaški destinacijama, da i dalje kaska za ostatkom Evrope, ali da bi mogla pronaći mjesto na listi top-destinacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije