Ministrica Đapo: Novac od turističkih taksi vraćat ćemo tamo gdje je zarađen

Radiosarajevo.ba
Ministrica Đapo: Novac od turističkih taksi vraćat ćemo tamo gdje je zarađen
/ Foto: visoko.gov.ba
Federalna ministrica za okoliš i turizam Edita Đapo sastala se u srijedu u Visokom s općinskom načelnicom Amrom Babić.

Glavna tema razgovora bili su nacrti dva zakona koji su trenutno u javnoj raspravi: Zakona o turizmu i Zakona o boravišnoj taksi Federacije BiH.

Poslije sastanka ministrica Đapo istaknula je da se radi o dva moderna zakona usklađena s principima Reformske agende.

"Naš glavni cilj je da uz pomoć novih zakona rasteretimo privredu na način da ukinemo članarinu privrednih društava u turističkim zajednicama. Osim toga, planiramo pokrenuti borbu protiv sive ekonomije, nažalost široko rasprostranjene u oblasti turizma. Za to će nam poslužiti elektronski registar svih podataka vezanih za turizam u Federaciji. Svako ko se bavi turizmom, bit će registriran i morat će svoje usluge pružati u skladu sa zakonom“, naglasila je Đapo.

Novi zakoni su posebno važni za lokalne zajednice.

"Prema novom Zakonu o boravišnoj taksi 80 posto takse vraćat će se općinama, a po deset posto kantonima i Federaciji. Novac će se dakle vratiti tamo gdje je zarađen a općine će ga moći investirati u one oblike turizma koje smatraju najperspektivnijim i najprofitabilnijim. Novi način raspodjele novca podstaći će i ponovno formiranje općinskih i gradskih turističkih zajednica. Smatramo da lokalne zajednice imaju najviše interesa za razvoj turizma, te upravo njima želimo prepustiti upravljanje ovom granom privrede“, rekla je Đapo.

Općinska načelnica Amra Babić izjavila je kako općina Visoko ima šansu za razvoj kulturnog i arheološkog turizma.

"Općina Visoko ulaže značajna sredstva za poboljšanje infrastrukture arheoloških lokaliteta na području općine, a posebnu pažnju poklanja zaštiti nacionalnih spomenika i intenzivno ulaže sredstva za izgradnju infrastrukture svih atraktivnih turističkih lokaliteta“, istaknula je Babić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije