Komisija / Bosna i Hercegovina bogatija za dva nacionalna spomenika

26. 01. 2021. u 10:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine danas je održala sjednicu, na kojoj je odlučeno da naša zemlja dobije dva nova nacionalna spomenika.

Pa su tako predsjedavajući Komisije Radoje Vidović i članovi Goran Milojević i prof. dr. Amir Pašić odlučili su da će novi nacionalni spomenici biti graditeljska cjelina – Varoška džamija u Travniku te mjesto i ostaci graditeljske cjeline – Vanekov mlin u Bijeljini.

Kako se navodi u saopćenju, članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune za nekoliko ranije donesenih odluka za sljedeće nacionalne spomenike.

Izmjene se odnose na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem nekoliko dobara, a riječ je o: Hadžimuratovića Daire (Velike Daire) u Sarajevu; Katedrala (Katedrala-Crkva Srca Isusova) u Sarajevu; Kuća Damić u Radićevoj ulici broj 10 u Sarajevu; Mramorje u zaseoku Raonići, Kaoštice, općina Višegrad; Banka na Obali (bivši Objekat Filijale austrougarske banke) u Sarajevu; Grobljanska cjelina Alifakovac u Sarajevu, te pokretno dobro – Sarajevska Hagada.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA