Borba protiv prevare mora biti proces koji ne prestaje

B. R.
Borba protiv prevare mora biti proces koji ne prestaje
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sabina Softić

U Sarajevu je danas potpisana Zajednička izjava o podršci inicijativi Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u Bosni i Hercegovini. Borba protiv različitih oblika prevara, među kojima je najučestalija korupcija, mora biti kontinuiran proces - poručeno je.

Obilježavanje Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama je inicirala poznata globalna konsultantska kompanija. U Bosni i Hercegovini se obilježava prvi put. Potpisnici izjave su se obavezali da će se zajednički boriti protiv različitih oblika prevara. Posebno se to odnosi na rad javnih institucija i finansije.

Potpisnici su Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine, Ured za borbu protiv kourpcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, Njemačko društvo za međunarodnu pomoć (GIZ), Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Ekonomski fakultet u Sarajevu, Pravni fakultet u Sarajevu, Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu i Udruženje Arbitri.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić je poručio da po ovom pitanju trebaju biti uključene sve relevantne institucije, a ne isključivo one državne.

Hasim Šabotić - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Hasim Šabotić

Voditelj programa Jačanje javnih institucija u Bosni i Hercegovini, kao projekta GIZ-a, Mathias Meuhle podsjetio je da borba protiv korupcije nikad ne prestaje to jeste da je kontinuiran proces.

Direktorica fondacije Infohouse Dženana Alađuz se nada, kako je rekla, da ćemo imati godinu podizanja svijesti o prevarama, a ne sedmicu.

Direktorica Evropske banke za obnovu i ravoj u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl je upozorila da korupcija podriva povjerenje u institucije, a da je upravo povjerenje osnova svake ekonomije.

Međunarodna sedmica podizanja svijesti o prevarama u BiH - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Međunarodna sedmica podizanja svijesti o prevarama u BiH

Prodekan za studentska i normativna pitanja Ekonomskog fakulteta Emir Kurtić smatra dasu su prevare prisutne, kako je kazao, na mikronivou.

Direktor Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu Predrag Puharić je naveo da će njihov poseban naglasak biti na cyber prevarama to jeste cyber kriminalitetu.

Međunarodna sedmica podizanja svijesti o prevarama obilježit će se u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani od 18. do 22. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije