Borba protiv homofobije je borba protiv nejednakosti u društvu

Radiosarajevo.ba
Borba protiv homofobije je borba protiv nejednakosti u društvu
U svijetu se danas obilježava IDAHO dan - Međunarodni dan borbe proti homofobije i transfobije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 17. maja 1990. godine uklonila homoseksualnost sa liste duševnih bolesti. Od tad se svake godine 17. maj obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije ističe se da je homofobija štetna i mora biti razorena u svojoj logici i protiv nje se treba otvoreno boriti.

Povodom IDAHO dana aktivisti za ljudska prava i prava LGBT osoba, danas su organizirali mirni protest ispred Parlamenta Federacije.

Isti dan, naime, planirano je zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a sjednici bi trebali prisustvovati Ivan Jakovičić, zastupnik u Evropskom parlamentu  i Lars – Gunnar Wigemark, EU ambasador u BiH. 

CIlj mirnih prosvjeda je da bi se parlamentarcima ukazalo na potrebu unapređenja ljudskih prava lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans i interspolnih (LGBTI) osoba te da se iskreno i intenzivno posvete ravnopravnosti LGBTI osoba.

Brojna civilna društva uputila su parlamentarcima sljedeća četiri zahtjeva:

1. Parlamentarci_ke trebaju pružiti otvorenu, iskrenu i jasnu podršku LGBTI osobama, te se odlučno suprostaviti predrasudama, diskriminaciji i nasilju.

2. Federacija treba izraditi i usvojiti zakon o životnim zajednicama osoba istoga spola, kako bi se istospolne zajednice, te prava i obaveze koja proizilaze iz istih, zakonom priznale i uredile.

3. Federacija treba izraditi i usvojiti zakon o rodnom identitetu, kako bi se uredilo pravno priznavanje promjene spola, na brz, transparentan i pristupačan način, te tako omogućio dostojanstven život transrodnih i transeksualnih osoba.

4. Federacija treba izraditi, usvojiti i provoditi višegodišnji Akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba, s ciljem suzbijanja predrasuda, diskriminacija i nasilja na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije