Divota / 90 mališana u Domu na Bjelavama danas vjeruje u čudo: HVALA SVIMA!!!

28. 12. 2018. u 14:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1033

- Nikad, nikad nam nije bilo ovako, govori nam jedan tinejdžer raširenih očiju i velikog osmijeha.

- Kad će želje, prilazi nam drugi.

- Dobila sam tačno ono što sam tražila, govori predivna tinejdžerka, koja je u Domu za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave od rođenja.
- Zar si već dobila poklon?, pitamo je.
- Nisam, ali sam provirila, smije se dok nam objašnjava.

U velikoj prostoriji Doma sve je svečano. Jelke su okićene, oko njih darovi. Na dječijim glavama, i malim i velikim, kape Djeda Mraza. Čuju se samo graja, pjesma i osmijesi. Svi su nasmijani, sređeni i divni. Skakuću i stalno nas pitaju - kad će Djed Mraz.

Tačno u podne, direktorica Belma Ahmagić smiruje graju, a na opće iznenađenje svih mališana, kroz vrata ulaze Jala Brat i Buba Corelli. I oni su došli poželjeti djeci srećne praznike. Imaju svoje velike fanove, koji se oduševljeno slikaju sa slavnim reperima (a, nemojte nikome otkriti da grupa rockera stoji u ćošku, bojkotuje i traži pjesmu Wind of Change - šššš, to neka bude naša tajna).

Reperi odlaze, a mališanima prve poklone donosi plavi Djed Mraz koji je stigao iz FK Željezničar. I on se zadržao kratko, pozdravio dječicu, a onda kreću "želje". Opće slavlje, aplauzi, u dvoranu stižu i prehlađena dječica, bebe i najmanji, a ulazi i Djed Mraz (na čemu mnogo hvala Addiko banci!)...

Šuškaju pokloni, prozivaju se imena, neko plače - a i mi s njim, pa se neko smije - pa i mi opet s njim. Sreća, zagrljaji i čvrsto stiskanje paketića uz sebe. 

Mališan otvara kutiju dok nam sjedi u krilu, a unutra sat (hvala, Samra!). Ciči da je upravo to ono o čemu je oduvijek sanjao! Oni stariji su ćutljiviji i odmjereniji, ali i njima sijaju oči dok se pojavljuju paketi s njihovim imenima. Nove čizme, tene, klizaljke, lutke i LEGO kocke. Sanke, trotineti, kape, šalovi i rukavice, NADO igračke, auto na daljinski... Jedna preslatka mrvica, koja ima oko godinu dana, ima kikice i rozu tutu suknjicu, odlučila se sprijateljiti s fotoreporterom našeg portala. Jednom rukom ga grli, a drugom čvrsto čuva vlažne maramice. 

I upravo tu čaroliju stvorili ste vi, dragi naši.

Danas ste srećom i osmijesima ispunili cijeli jedan Dom, devedeset mališana danas vjeruje u čudo.

Hvala prijateljima iz Nogometnog saveza, FK Sarajevo, hvala UNDP-u, Dariju i Adrijani i njihovim nesebičnim kolegama bez kojih ovo danas ne bi bilo moguće. Hvala Addiko banci, hvala Ani, hvala Nerfidu i Damiru Džumhuru, hvala ekipi iz Via Media. Hvala Enesu i ekipi iz Visokog, hvala Orbicu. Hvala i raji iz Zemaljskog muzeja na genijalnim bojankama! 

Hvala svakom od vas. Poznatom i nepoznatom.

Pokazali ste da možete napraviti filmsko, praznično, istinsko čudo i da ste, zapravo, vi, svako od vas, pravi Djed Mraz.

U ime svih devedeset naraslih duša, od srca vam hvala i sretni praznici!

KOMENTARI (1)