Bivši ovisnici traže drugu šansu u Terapijskoj zajednici u Rakovici

Fena
Bivši ovisnici traže drugu šansu u Terapijskoj zajednici u Rakovici
Izgubljeni u sopstvenom svijetu patnje, štićenici Terapijske zajednice - Kampus u Rakovici traže drugu, možda i posljednju šansu za sretniji život bez ovisnosti od droge.

Nesposobni da se samostalno bore s problemom ovisnosti, stručno osoblje ove ustanove na sve načine pomaže ovisnicima da svoj oporavak proslave planiranjem nove budućnosti.   

Direktor ove kantonalne ustanove Kenan Kestendžić kazao je u razgovoru za Fenu da su štićenici Kampusa osobe koje su koristile različite vrste droga.  Ipak, ističe da je heroinska ovisnost najčešći razlog prijavljivanja na tretman.

"Svaki korisnik u Kampusu je priča za sebe, originalan i jedinstven, pa se i sam tretman prilagođava njegovim potrebama. Nažalost, iako su tretmani ovisnosti raznovrsni i učinkoviti, epizode recidiva i povratak u svijet ovisnosti nisu rijetka pojava", pojasnio je.

Također dodaje da je nekada potrebno da štićenik više puta prođe kroz određeni tretman da bi se primijetio napredak, što samo govori o kompleksnosti problema ovisnosti, ali i činjenici da je oporavak od ovisnosti dugotrajan, ponekad cjeloživotni proces.

Kestendžić  ističe da je kroz Kampus do sada prošlo više od 400 korisnika te da je trećina završila rezidencijalni dio tretmana. Kaže da veliki dio bivših korisnika i danas kvalitetno i prosocijalno žive bez droge  i da su aktivni članovi društva.

Dodao je da je u  Kampusu uposleno 68 stručno osposobljenih i profesionalnih osoba koja 24 sata rade sa štićenicima i servis su građanima, posebno u smislu savjetodavnog rada.  Stručno osoblje se sastoji od socijalnih radnika, psihologa, sociologa, politologa sigurnosti, sportskih terapeuta, radno-okupacionih terapeuta, zdravstvenog, te drugog osoblja koje boravak u Kampusu čini učinkovitim i sigurnim.

"Ulaganje u prevenciju i tretmane neuporedivo se isplati u odnosu na represivne mjere, tako da svaka marka uložena u tretmane mnogostruko se vraća u cilju smanjenja broja ovisnika, posebno smanjenja stope kriminaliteta", naglasio je.

Kaže da tretman u Kampusu traje godinu dana i podrazumijeva, pored apstinencije od droga, jasno strukturirano vrijeme i društvenu organizaciju života, što zapravo, jeste glavni cilj tretmana u terapijskoj zajednici.

"Glavna obaveza korisnika jeste njihovo preuzimanje obaveza i odgovornosti, čime se uče kako postati produktivni članovi društva i živjeti bez droge. Korisnik stiče vještine i znanja kako nastaviti živjeti poslije tretmana", pojasnio je Kestendžić.

Također je dodao da su resocijalizacija i socijalna integracija najvažnija dva segmenta tretmana u koje korisnik mora biti aktivno uključen, što princip njegove dobrovoljnosti i poštovanje pravila življenja u zajednici, te osjećaj pripadnosti zajednici i potvrđuju.

Korisnici u Kampusu su uključeni u radno-okupacione aktivnosti, individualne terapije, socio- terapiju, sport terapiju, i druge oblike psiho-socijalnog tretmana i rehabilitacije ovisnika. Akcent se stavlja i na školovanje korisnika, te se organizuje podrška onima koji žele da nastave svoje školovanje. Paralelno s korisnikom, radi se i s njegovom porodicom putem koncepta porodične terapije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije