Omladinski kamp 'Pro-Budućnost' okupio mlade iz cijele BiH

Fena
Omladinski kamp 'Pro-Budućnost' okupio mlade iz cijele BiH
/ Fena/ Radionica Pro-Budućnost
U Duhovno-obrazovnom centru "Emaus" u Potocima kod Mostara, započeo je Mirovni kamp za mlade koji traje do 15. jula, a organiziran je u okviru projekta PRO-Budućnost.

Mirovni kamp je sedmodnevni program neformalnog obrazovanja o komunikaciji, važnosti izgradnje mira, transformaciji konflikta i suočavanja sa prošlošću. Prvi dio kampa je usmjeren na sticanje znanja o komunikaciji, procesima u oblasti izgradnje mir,  dok drugi dio za svrhu ima potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje u procesima izgradnje održivog i dugoročnog mira u Bosni i Hercegovini.

"Kampu prisustvuje četrdesetak mladih, te sedam profesora i šest predavača iz bh. općina u kojima djeluje PRO- Budućnost- kazala je Dajana Bogdanović ispred CRS-a i projekta PRO -Budućnost.

Programom su, dodaje Bogdanović, osim ranije navedenih aktivnosti, predviđeni i posjeta vodopadu Kravice, javno govorenje bivših logoraša, te odlazak na predstavu 'Ajmo na fuka', u koprodukciji mostarskoga Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta.

Voditelji radionica u okviru kampa bit će Vahidin Omanović i Mevludin Rahmanović iz Centra za izgradnju mira Sanski Most, Ljuljeta Goranci-Brkić i Nebojša Šavija-Vlaha iz Nansen dijalog centra Sarajevo, te Snježana Filipović i Tanja Damjanović iz organizacije Intereduca Brčko, navode organizatori.

PRO-Budućnost je četvorogodišnji projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Projekt implementira CRS u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije