Naša tema | BiH će do ljeta dobiti novih 11 km autoceste: Saznajemo i kreće izgradnja tunela Prenj

3
L. M.
Naša tema | BiH će do ljeta dobiti novih 11 km autoceste: Saznajemo i kreće izgradnja tunela Prenj
Foto: Autoceste FBiH / Tunel Prenj

Radovi na izgradnji Koridora Vc odvijaju se uprkos brojnim poteškoćama. Aktivna su gradilišta i na sjeveru, a i na jugu zemlje. 

Iz JP Autoceste Federacije BiH su za portal Radiosarajevo.ba kazali da trenutno imaju osam aktivnih gradilišta na Koridoru Vc za novih 61 kilometar autoceste.

"Do početka ljetne sezone u promet će biti puštena dionica Počitelj – Zvirovići te će Bosna  i Hercegovina dobiti novih 11 km autoceste.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Na južnom dijelu FBiH, osim već navedene dionice Počitelj – Zvirovići, na kojoj su aktivnosti u završnoj fazi, plan je da do kraja ove godine krenu radovi i na dionicama Mostar jug – Tunel Kvanj, Tunel Kvanj – Buna, Mostar sjever – Mostar jug i tunel Prenj", naveli su iz Autocesta FBiH.

Tunel Prenj će biti na dionici autoputa između Konjica i Mostara, bit će najduži tunel na Koridoru Vc, deveti najduži tunel u Evropi i 30. najduži tunel u svijetu. Njegova izgradnja trebala je početi u jesen 2023. godine, ali je odgođena za ovu godinu. Dužina tunela će iznositi 10,9 kilometara. Procjena je da će izgradnja koštati 400 miliona eura te da će trajati šest godina. 

Pojašnjavaju da će početak radova na ovim dionicama donijeti novih 40 km aktivnih gradilišta.  

Na sjevernom dijelu FBiH trenutno je u izgradnji 50 km autoceste na Koridoru Vc na dionicama  Putnikovo Brdo – Medakovo, Medakovo – Ozimice, Poprikuše – Nemila, Nemila – Vranduk, Vranduk  – Ponirak i Tunel Zenica.

"Na ovom dijelu ostalo je još dodijeliti dionicu Ozimice - Poprikuše te će  time cijeli sjeverni dio koridora biti u nekoj od fazi izgradnje. Strateški cilj nove Uprave JP Autoceste FBiH je da cijeli sjeverni dio koridora u potpunosti bude  završen do sredine 2026. godine", kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz Autocesta FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije