Izdvojeno 82.850.000 KM: Prvi grad u BiH dogodine se spaja autoputem s Beogradom

5
Radiosarajevo.ba
Izdvojeno 82.850.000 KM: Prvi grad u BiH dogodine se spaja autoputem s Beogradom
Foto: Akta.ba / Autoput u BiH / Ilustracija

Gradnja autoputa od Beograda do Sarajeva i Banjaluke teče po planu, a neimari su najviše odmakli na izgradnji dionice od Rače (državna granica) do Bijeljine u koju je do sada uloženo blizu 83 miliona maraka.

Upravo će Bijeljina biti prvi grad u BiH koji će se već naredne godine autoputem spojiti s Beogradom, a potom slijede Brčko i drugi gradovi.

Vršilac dužnosti direktora 'Autoputeva RS' Nedeljko Ćorić potvrdio je da se izgradnja autoputa Beograd – Banjaluka, koji je dio budućeg autoputa Beograda – Sarajevo – Beograd, odvija u skladu sa planiranom dinamikom.

Joe Biden: 'SAD neće podržati nikakav izraelski kontranapad na Iran'

Joe Biden: 'SAD neće podržati nikakav izraelski kontranapad na Iran'

Ovaj projekat kroz RS podijeljen je na tri dionice, a trenutno neimari aktivno rade na trasi od Rače do Bijeljine. Taj posao povjeren je konzorcijumu koji čini laktaški 'Integral inženjering' te 'Srbijaautoput' iz Beograda i Institut za građevinarstvo 'IG' iz Banjaluke.

"Ta dionica, koja je duga 20 kilometara, jedno je od aktivnijih gradilišta autoputeva u RS. U proteklih 16 mjeseci na kompletnoj dužini trase urađeno je podtlo i prvi sloj nasipa, dok je na tri kilometra budućeg autoputa urađen i drugi sloj nasipa. Pored toga, pripremljeno je podtlo i prvi sloj nasipa na dva kilometra buduće petlje Bijeljina sjever sa pratećim rampama", kazao je Glasu Srpske Ćorić.

Naglasio je da je u sve radove na toj dionici do sada izdvojeno 82,85 miliona maraka te podsjetio da pomenuti projekat zajedno finansiraju vlade RS i Srbije. Sa druge strane Drine, odnosno iz Srbije do sada je doznačeno 19,50 miliona maraka za spomenutu dionicu.

Najavljen veliki projekat: Crna Gora će graditi brzu cestu prema Sarajevu

Najavljen veliki projekat: Crna Gora će graditi brzu cestu prema Sarajevu

"Gradnja dionice od Rače do Bijeljine, na kojoj su pripremni radovi počeli još u septembru 2022. godine, ide prema zacrtanom planu, a izvođači imaju rok od tri godine da završe posao", poručio je Ćorić.

'Autoputevi RS' su sproveli i međunarodni postupak javne nabavke usluga projektovanja i izgradnje i na preostalim dionicama pomenutog autoputa od Beograda do Banjaluke, odnosno na pravcima  Brčko – Bijeljina.

"Posao na izgradnji tih dionica povjeren je renomiranim kineskim kompanijama, koje su u samom vrhu liste najboljih građevinskih firmi. Kineska firma, koja će graditi dionicu od Vukosavlja ka Brčkom, već je započela pripremne radove i izgradila dio kampa za smještaj radnika koji će biti angažovani na ovom poslu, a intenzivniji radovi očekuju se u toku godine", poručio je Ćorić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije