Hercegovina postaje veliko gradilište: Nakon J-J autoputa, gradit će se još jedna cesta

0
Radiosarajevo.ba
Hercegovina postaje veliko gradilište: Nakon J-J autoputa, gradit će se još jedna cesta
Foto: Autoceste FBiH / S gradilišta u Hercegovini / Ilustracija

Hercegovina bi u narednim godinama trebala postati veliko gradilište. Naime, riječ je o cesti kojom će se spojiti Jadransko-jonska autocesta sa magistralnim pravcem M17.3 odnosno magistralom Stolac – Neum.

Autoceste Federacije BiH ove sedmice su raspisale tender za izradu projekta za ovu saobraćajnicu dugu 8 kilometara.

Predmet nabavke je izrada idejnog i glavnog projekta spojne ceste od Jadransko-Jonske autoceste, dionica Stolac-Počitelj do spoja sa zapadnom obilaznicom Stoca pored poslovne zone Poplat, piše BiznisInfo.ba.

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Procijenjena vrijednost ugovora je 1,3 miliona KM bez PDV-a. Ponude će biti otvorene 10. januara naredne godine. Pojednostavljeno rečeno, ovo je cesta koja će spojiti Stolac sa budućom Jadransko-jonskom autocestom najkraćim putem, a time i sa Koridorom 5C i ostatkom BiH i Hrvatske.

J-J autocesta će se graditi kroz Hercegovinu. Polazit će iz Počitelja, gdje će se odvajati od Koridora 5C. Od čvora Počitelj ići će jugoistočno preko teritorije Stoca ka Trebinju, i dalje ka Crnoj Gori. Ovih dana će biti održane javne rasprave o prvoj dionici J-J autoceste, Čvor Počitelj – Stolac u dužini od 23,5 kilometara.

J-J autocesta će proći kroz teritoriju općine Stolac, ali ne tako bili samog grada. Stoga će cesta za koju je sada rapisan poziv za izradu projekta – služiti kao spoj grada na ovu buduću modernu saobraćajnicu.

Put od  Sarajeva do Mostara bit će kraći za više od 30 km: Uskoro kreće izgradnja ogromnog tunela

Put od Sarajeva do Mostara bit će kraći za više od 30 km: Uskoro kreće izgradnja ogromnog tunela

Spojna cesta će se od J-J autoceste odvajati u čvorištu Kruševo, koje je će biti oko 11 kilometara udaljeno od Počitelja. Tu će biti isključenje s autoceste i naplatno mjesto.

Formiranje novog čvorišta, kasnije nazvanog čvorište Kruševo, te postojanje spojne ceste s magistralnim pravcem M17.3 predviđeno je važećom planskom dokumentacijom Grada Stoca.

Treba napomenuti da je u posljednje vrijeme intenzivirana i gradnja Koridora 5C kroz Hercegovinu, ali i da je najavljena gradnja magistrale od Mostara, preko Širokog Brijega do hrvatske granica, koja bit trebala početi već naredne godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije