BH Telecom o 4G mreži: Koje brzine možete očekivati i kako teče uspostava mreže

O. Kavazović
BH Telecom o 4G mreži: Koje brzine možete očekivati i kako teče uspostava mreže

Otkako je prije mjesec dana pušten testirani signal 4G mreže u Bosni i Hercegovini, neumorno se radi kako bi nova, kvalitetnija i savremena mreža došla do svakog ugla naše zemlje. BH Telecom spreman je i za uvođenje 5G tehnologije, a kompanija je na širem području BiH omogućila korištenje 4G mreže na nekomercijalnoj osnovi, kazali su za Radiosarajevo.ba iz ove kompanije.

„Prerasporedom frekventnog spektra, koji su svi operatori bili u obavezi provesti u toku mjeseca aprila, stvoreni su i uvjeti za komercijalnu upotrebu dodatnog frekventnog spektra i 4G+. Ekspanzija 4G+ infrastrukture nastavit će se do punog kapaciteta u narednom periodu sa pokrivanjem svih urbanih područja i značajnih putnih pravaca 4G+ mrežom. Svi korisnici su u mogućnosti da putem web stranice BH Telecoma svakodnevno prate intenzitet širenja mreže“, kazali su za Radiosarajevo.ba iz ove kompanije.

Do sada je mreža aktivirana na širem području glavnog grada BiH, ali i drugih većih gradova u BiH.

„LTE+ aktivirana je, osim području Sarajeva, na prostoru Zenice, Tuzle, Mostara, Travnika, Goražda, Bihaća i Banje Luke. Geografsko širenje 4G+ signala je svakodnevno i za vrlo kratki vremenski period očekujemo pokrivanje svih urbanih područja i značajnih putnih pravaca“, istakli su za Radiosarajevo.ba iz BH Telecoma.

Prije nego je pušten testni signal i počelo sa uvođenjem 4G+ mreža, BH Telecom je obavijestio svoje korisnike da besplatno mogu zamijeniti svoje SIM kartice, sa novim, USIM karticama na bilo kojem prodajnom mjestu u Bosni i Hercegovini.

„Budući da se akcija zamjene kartica intenzivirala u zadnjih mjesec dana, slobodno možemo reći da je više od 250 hiljada korisnika izvršilo zamjenu SIM kartice za USIM. Sve zamjene kartice su besplatne i ta akcija traje do 1. juna“, kazali su iz BH Telecoma.

I dok je 3G mreža dostizala brzinu od 14 megabita u sekundi, 4G+ mreža ide velikim korakom naprijed.

„4G+ mreža BH Telecom-a, putem koje će korisnici moći koristiti usluge mobilnog interneta, sadrži niz naprednih tehnika koje omogućavaju brzine na jednoj mobilnoj ćeliji od 150 do 450 Mbps. U praksi, brzine koje će korisnici moći ostvariti zavise od nekoliko faktora kao što su: mogućnosti mobilnih aparata (klasa mobitela), broja istovremenih korisnika na određenom području, kvalitetom pokrivenosti područja LTE signalom, uslovima propagacije signala između i sl. S tim u vezi, prosječne brzine koje korisnici mogu očekivati, zavisno od prethodno navedenih faktora, su oko 30Mbps za download i 5Mbps za upload brzinu“, rekli su nam iz ovog telekom operatera.

Mnogi čitaoci našeg portala žalili su se kako su u određenom dijelu dana nedostupni te kako im je otežano uspostavljanje poziva, ali i korištenje mobilnog interneta.

„Tokom aprila i maja su intenzivirane aktivnosti na uvođenju 4G+ tehnologije na velikom broju lokacija baznih stanica, što može uzrokovati povremene prekide ili drugi vid otežanog odvijanja saobraćaja putem mobilne mreže u određenim kratkim intervalima.

Izvinjavamo se korisnicima koji su imali poteškoća u korištenju usluga mobilne mreže BH Telecoma i nadamo se da će, završetkom aktivnosti rekonstrukcije mreže, sličnih situacija u narednom periodu biti manje“, kazali su na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba iz BH Telecoma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije