Bh. intelektualci o slučaju Hastahana: Ovo što se dešava je čisti barbarizam!

M. Abaz
Bh. intelektualci o slučaju Hastahana: Ovo što se dešava je čisti barbarizam!
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Hastahana

Na lokalitetu parka Hastahana na Marijin dvoru (Park prof. dr. Nijaza Durakovića) radnici su jučer započeli izmještanje umjetničke instalacije njemačkog skulptora Helmuta Lutza Zvjezdani put

Kako je još ranije kazano za portal Radiosarajevo.ba iz Općine Centar, izmještanje se radi zbog implementacije projekta po Regulacionom planu Gradski centar Marijin dvor.

Stanovnici Sarajeva su nekoliko puta pokušavali pružiti otpor izmjenama u Hastahani, održane su burne javne rasprave, protesti i srčani medijski nastupi, ali nije od toga bilo puno koristi s obzirom na to da je dio Hastahane već prodat Centralnoj banci.

Također, i veliki broj bh. intelektualaca stao je u zaštitu Hastahane, a proslavljeni bh. reditelj Haris Pašović je za Radiosarajevo.ba kazao kako je ovo klasičan primjer primitivizma, što je opet, kako navodi, eufemizam za ono što se radi glavnom gradu naše države.

"Primjer arogancije vlasti je da potpuno izignoriše građanstvo i sva ona pitanja koja su u proteklom periodu postavljali građani, a sam čin tako brutalne demontaže instalacije je nečuven. Kako je moguće da se jedna instalacija tretira kao gomila gvožđa. Ako se već mora prenositi, trebao bi se napraviti plan s kuratorima iz galerija i drugim stručnjacima. Ovdje se radi o jednom primitivizmu koji nikako ne odgovara Sarajevu", podvukao je Pašović.

On je dodao kako su Sarajke i Sarajlije u ratu, kada je sve rušeno, stvarali umjetnička djela, a sada ih vlasti macolom razvaljuju.

"Smatram da je demontiranje instalacije sramna provincijalizacija Sarajeva, barbarski akt koji govori o odnosu lokalne vlasti prema javnim površinama gdje umjetnici svojim kreacijama oplemenjuju prostor našeg života", kratko je prokomentirao reditelj Dino Mustafić te je dodao kako ovo nije jedini razlog zbog kojeg bi aktuelni načelnik Ajnadžić trebao izgubiti izbore

Nasilje nad plebiscitarnom voljom građana

Naime, Mustafić smatra kako je Nedžad Ajnadžić mandat počeo groteskno s otvaranjem trotoara i da su mu to politički dometi i kapaciteti.

"Taj čovjek nema mjere ni u čemu. Sve opravdava, pa poriče, pa opet vrti priču birokratsko-političkim jezikom koji je u biti obično nasilje nad plebiscitarnom voljom građana. Podsjetit ću da izmjenama urbanog regulacionog plana za vrijeme negovog mandata niču soliteri u epicentru grada gdje se narušava arhitektonski sklad i mijenja fizionomija Centra", kategoričan je Dino Mustafić.

Zaključuje da je Hastahana već sada postala simbol odbrane javnog prostora od nezajažljive vlasti koja je vođena profitom i koorporativnom moći. Govori da će to biti test da li se mogu demokratski zaustaviti otimanja parkova i zelenih površina od građana kada vlast ignoriše njihovu volju.

Damir Nikšić, bh. konceptualni umjetnik i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, rekao je za Radiosarajevo.ba da je šteta da se na ovakav način započnu radovi u Hastahani.

"Šteta, pošto je park bio izvrsna lokacija za tu skulpturu. A i simbolično je. Prvi na udaru neoliberalizma su obično javni prostori i institucije kulture i umjetnosti. Con la cultura non si mangia ili Kultura se ne jede, reče prije desetak godina Berlusconijev ministar finansija Tremonti. Građani bi trebali zaustaviti taj, u posljednje vrijeme, zahuktali neoliberalni marš kroz urbano zelenilo", ističe Nikšić.

Šta kaže načelnik

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić gostujući jutros u Otvorenom programu Televizije Sarajevo (TVSA) ponovio je kako građani ne trebaju biti zabrinuti.

"Djeca nemaju razloga da budu tužna. Tu će biti 90 posto zelene površine, garaže i umjetnički paviljon. Gradit će se u Hastahani, ali samo u skladu s Regulacionim planom koje je usvojilo Vijeće Općine Centar. Ako građani imaju bolje rješenje, neka ga daju, sačekat ću s premještanjem instalacije. Garantiram da će instalacija biti na dosta boljem mjestu nego što je sada. Tu sada imamo 60 posto asfaltne plohe i mi želimo da napravimo park na 11 dunuma od postojećih 11 dunuma i 700 kvadrata. Osim parka, tu će biti podzemna garaža na tri etaže, ispod zemlje umjetnički paviljon, a u jednom dijelu i Centralna banka“, kazao je Ajnadžić za TVSA.

Na kraju poslušajte i pjesmu koju je Damir Nikšić posvetio upravo Hastahani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije