Bh. institucije: Novac od donacija troše na plaće novozaposlenih službenika

N. K.
Bh. institucije: Novac od donacija troše na plaće novozaposlenih službenika
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Konferencija sutra u zgradi Parlamentarne skupštine BiH

U ministarstvima, agencijama, institutima i drugim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine na dan 30. juni broj uposlenih bio je 21.809 , a devet institucija imalo je višak službenika nego što je trebalo, piše u Izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza od januara do kraja juna ove godine, koji je usvojen na sjednici Vijeća ministara BiH.

Također, kako je navedeno, na plaće ovih skoro 22.000 službenika za prvih šest mjeseci ove godine potrošeno je skoro 268 miliona maraka.

Broj_Zaposlenih_Institucija_BiH_RSA.JPG - undefined

Izvor: Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za razdoblje I - VI 2018. godine

U ovom Izvještaju ukazano je na to da u nekim institucijama ima i više uposlenih nego što bi trebalo, ali i da na određenim adresama ima i manjka službenika.

"Devet institucija na kraju juna 2018. godine imale su više zaposlenih u odnosu na projekciju za tekuću godinu. To su: Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH više za 54 uposlenika, Centralna izborna komisija BiH više za 20 uposlenika...“, stoji u izvještaju o izvršenju budžeta.

Međutim, ono što je zanimljivo jesto to, da se ovaj višak uposlenih pravda time da su oni plaćeni iz donatorskih sredstava.

Visak_Radnika_PrtScr.JPG - undefined

Izvor: Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za razdoblje I - VI 2018. godine

"VSTS je isplatio plaće iz donatorskih sredstava za dodatnih 55 osoba koja nisu sistematizarana u Pravilniku, a ista su angažirane na realizaciji projekata", piše u Izvještaju.

Ovi projekti, prema onome što je navedeno, između ostalog, odnose se na projekte podizanja efikasnosti sudija i tužilaca, te rada na predmetima ratnih zločina.

Najveće kadrovske promjene evidentirane su u Ministarstvu odbrane BiH radi primjene odredbi Zakona o Oružanim snagama u BiH vezanim za propisanu starosnu granicu, odnosno otpuštanju vojnih osoba i prijema novih vojnih osoba.

Na kraju, prema izvještaju, treba istaći da je za rad i druge obaveze institucija BiH za šest mjeseci potrošeno više od 434 miliona maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije