Benjamina Karić čestitala pobjedu Franziski Giffey, prvoj gradonačelnici Berlina

0
Radiosarajevo.ba
Benjamina Karić čestitala pobjedu Franziski Giffey, prvoj gradonačelnici Berlina
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Gradonačelnica Sarajeva čestitala na pobjedi novoj gradonačelnici Grada Berlina

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić uputila je putem društvene mreže Facebook čestitku novoizabranoj gradonačelnici glavnog grada Njemačke Franziski Giffey koja dolazi iz redova SPD-a (Njemački socijaldemokrati).

Berlin će, po prvi put, predvoditi žena, a novoizabrana gradonačelnica Giffey (43), prije izbora bila je ministrica porodice u nacionalnoj vladi kancelarke Angele Merkel, a preuzet će gradonačelničku dužnost od kolege Michaela Muellera iz SPD-a nakon što je on odlučio da se više neće kandidovati za ovu funkciju.

Poruku gradonačelnice Sarajeva prenosimo u cijelosti:

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

"Upućujem iskrenu čestitku novoizabranoj gradonačelnici Berlina, Franziska Giffey.

Izuzetno mi je zadovoljstvo što je na čelo glavnog grada SR Njemačke došla žena, što će ohrabriti i druge žene da se angažuju i budu birane na značajne pozicije u društvu.

Vjerujem da će Grad Berlin na čelu s Giffey, postati još bolji primjer funkcionalne i prosperitetne zajednice", napisala je u ponedjeljak u objavi na Facebooku gradonačelnica Karić. 

Podsjetimo, njemački SPD je osvojio 21,4 posto glasova, neznatno manje od 21,6 posto koliko su osvojili 2016., dok su Zeleni porasli na 18,9 posto glasova s 15,2 posto koliko su imali prije pet godina, a krajnje lijevi Linke pao je sa 15,5 na 14 posto.

SPD će kako se čini nastaviti svoju trenutnu koaliciju u gradskoj vijećnici sa Zelenima i strankom Linke.

Giffey, koju se nekad smatralo kandidatkinjom za vođenje SPD-a na nacionalnom nivou, u maju je odstupila s mjesta ministrice nakon skandala u vezi s plagiranjem njene doktorske disertacije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije