Begova džamija: Pogledajte kako je bilo na prvoj džumi uz mjere distance

Radiosarajevo.ba
Begova džamija: Pogledajte kako je bilo na prvoj džumi uz mjere distance
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Begova džamija

Danas je, pod novim okolnostima, obavljena i prva džuma, nakon što su džamije u Bosni i Hercegovini od jučer djelimično ponovo otvorene za prijem većeg broja vjernika.

To se desilo nakon skoro dva mjeseca restriktivnih mjera, tokom kojih su se u džamijama samo oglašavali ezani, a namaze obavljali imami i članovi džematskih odbora.

Instrukcijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH koja je u četvrtak stupila na snagu ne tretira se dozvoljeni broj vjernika kojima se omogućava pristup džamiji, nego utvrđuje obaveza da se poštuje dozvoljena distanca, na osnovu čega će biti utvrđeno koliko osoba može boraviti u određenom prostoru.

Islamska zajednica ranije je uputila apel vjernicima da tokom džume pokažu odgovornost, ali i odricanje i da u slučaju kada u džamijama zbog poštivanja propisa o fizičkoj distanci ne bude više prostora, klanjaju u prostoru ispred džamije (ukoliko uslovi to omogućavaju), odnosno, da i dalje kod kuće klanjaju podne-namaz.

Kako su te instrukcije ispoštovane u Begovoj džamiji u Sarajevu, zabilježio je naš fotoreporter. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije