Preporuke vjernicima za prvi džuma namaz nakon ublažavanja mjera

Fena
Preporuke vjernicima za prvi džuma namaz nakon ublažavanja mjera

Prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu Mensur ef. Malkić predvodit će danas džuma namaz i održati hutbu u toj džamiji.

Džamije u Bosni i Hercegovini od četvrtka su djelimično ponovo otvorene za prijem većeg broja vjernika, nakon skoro dva mjeseca restriktivnih mjera, tokom kojih su se u džamijama samo oglašavali ezani, a namaze obavljali imami i članovi džematskih odbora.

Instrukcijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH koja je u četvrtak stupila na snagu ne tretira se dozvoljeni broj vjernika kojima se omogućava pristup džamiji, nego utvrđuje obaveza da se poštuje dozvoljena distanca, na osnovu čega će biti utvrđeno koliko osoba može boraviti u određenom prostoru.

Stoga je Islamska zajednica još jednom uputila apel vjernicima da tokom džume pokažu odgovornost, ali i odricanje i da u slučaju kada u džamijama zbog poštivanja propisa o fizičkoj distanci ne bude više prostora, klanjaju u prostoru ispred džamije (ukoliko uslovi to omogućavaju), odnosno, da i dalje kod kuće klanjaju podne-namaz.

"Vjerovatno, zbog obavezne distance, neće biti prostora za sve vjernike koji žele klanjati džumu u džamiji, zato molimo članove Zajednice da većina i dalje klanja kod svoje kuće", ističe se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

Današnji džuma-namaz uživo će prenositi BIR Televizija, NTV Hayat, BHRT i Radio BIR. Također, bit će omogućen i uživo prenos signala BIR Televizije na portalu www.preporod.info, javila je MINA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije