Bećirović: Ako želi gašenje OHR-a, neka međunarodna zajednica vrati Republiku BiH

17
F. V.
Bećirović: Ako želi gašenje OHR-a, neka međunarodna zajednica vrati Republiku BiH
Screenshot / Bećirović - Sattler

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johann Sattler izjavio je da se mora težiti postepenom gašenju OHR jer je postojanje ovakve institucije u BiH dugoročno nekompatibilno sa članstvom u EU.

"Što se tiče saradnje moje kancelarije i OHR, moje opredjeljenje je izgradnja koalicija. Svako ko želi pomoći i doprijeti na konstruktivna način je neko sa kim želim sarađivati", rekao je Satler za banjalučke Nezavisne novine, prenijeli su bh. mediji.

U izjavi za Radiosarajevo.ba na izjavu Sattlera reagirao je delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović.

"Mislim da je Sattler dao jednu neopreznu izjavu vezano za ukidanje OHR-a u BiH. Prije svega treba reći da su OHR i visoki predstavnik uspostavljeni na bazi Aneksa X Daytonskog mirovnog sporazuma. Mirovni sporazum se ne može parcijalno mijenjati. Visoki predstavnik ima vrlo jasno date nadležnosti i on je, na kraju, konačan tumač Daytonskog mirovnog sporazuma", rekao je Bećirović.

On je očekivao da Sattler kaže da "treba postepeno pristupati gađenju separatističkih politika, a ne OHR-a".

"Bilo bi dobro da je Sattler rekao da ćemo pristupiti postepenom gašenju otvorenih blokada, čak i zakonskih obaveza Bosne i Hercegovine, kao što je put u NATO. Ili recimo da je Sattler rekao da ćemo pristupiti gašenju separatističkih politika u Bosni i Hercegovini, kao i politika koje blokiraju državne organe Bosne i Hercegovine. Kao i onih politika koje negiraju počinjeni genocid, međunarodne presude itd. U ovom kontekstu pozivanje na gašenje OHR je po mom mišljenju je pozivanje na slabljenje države Bosne i Hercegovine i jačanje destruktivnih snaga u zemlji. To nikako ne bi trebalo da bude slučaj. Bilo bi dobro da svi daju izjave u skladu Daytonskim mirovnim sporazumom", smatra Bećirović.

Ukoliko Sattler predstavlja zvanične tendencije EU u BiH, Bećirović ima prijedlog:

"Neka nam međunarodna zajednica vrati ustavne nadležnosti Republike BiH koje se odnose na zaštitu nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta RBiH", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije