Bar - grad na dvije čarobne obale

Sponzorisani tekst
Bar - grad na dvije čarobne obale
Foto: Balkan Media Tim / Bar, Crna Gora

Grad koji leži na obali Skadarskog jezera, najvećeg na Balkanu i Jadranskog mora, tradicionalno u narednih nekoliko mjeseci postaje savršeno utočište tokom vrelih ljetnih dana. Bar slovi za jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija regiona ove sezone i to zahvaljujući svojim prepoznatljivim plažama nad kojima se uzdižu planinski predjeli, bogatstvu i raznolikosti sadržaja i dešavanja, historijskim i kulturnim znamenitostima koje čuvaju starovijekovni duh grada, autentičnosti lokalnog stanovništva i dobroj ponudi za sve goste ovog mediteranskog grada, koji je na svojih 505 kilometara kvadratnih prirodne površine toliko bogat u svemu što savremeni turizam traži.

Bar, Crna Gora - undefined

Foto: Balkan Media Tim: Bar, Crna Gora

Miris morske soli i svjež planinski vazduh u jednom dahu

Osim sunca i mora, jedinstvenih plaža, uvala i podjednako atraktivne jezerske obale, ljepotu grada čini čvrsti štit planina Rumije i Sutormana. Bar je zato, vjeruju oni koji ga makar jednom posjete, grad koji spaja različito. Bar je mjesto hiljadugodišnje tradicije, ali i moderan grad širokih bulevara. Između staroga dijela i moderne luke, sa arhitekturom različitih stilova i modernih skverova, šetališta, bulevara ukrašenih mediteranskim rastinjem, palmama, borovima, leandrima i agavama, smiješten je novi dio koji se neprestano razvija. U zaleđu skoro svake plaže nikli su mali gradovi kuća za odmor, vila, hotela, restorana, što zajedno čini ambijent turističkog područja Bara upečatljivijim. Uz to, grad predstavlja i najveći turističko-nautički centar na ulazu u Jadransko more.

Bar, Crna Gora - undefined

Foto: Balkan Media Tim: Bar, Crna Gora

Plaže o kojima priča svijet

Na dve podjednako lijepe obale, morskoj dužine 46 kilometara i jezerskoj koja se prostire dužinom od 65 kilometara, nalaze se plaže koje mogu zadovoljiti ukuse svih gostiju. Već njihova imena nagoviještavaju njihovu ljepotu i atraktivnost. Biserna obala, Zlatna obala, Kraljičina plaža, Crvena plaža samo su neke od njih.

Murići su najveća i najljepša pješčana plaža na obali Skadarskog jezera. Prema poznatoj turističkoj web stranici Lonely Planet, nalazi se među top sedam plaža u Crnoj Gori za ovu godinu. Okružena je netaknutom prirodom i uz nju se nalazi restoran, nekoliko bungalova od drveta, kao i uređen prostor pogodan za kampovanje.

Kraljičina plaža nalazi se u neposrednoj blizini ljetovališta Čanj. Do ove male, ali atraktivne plaže može se doći jedino s mora. Zbog ambijenta, prekrasnog pijeska i kristalno čistog mora bila je omiljena plaža crnogorske kraljice Milene za vrijeme boravka u dvorcu na Topolici. Kraljica nije sama išla na kupanje, već je pratila dvorska svita i perjanici. Oni su se kupali odvojeno, na susjednoj plaži koja je nazvana Perjanička plaža. To je mala skrovita uvala odvojena visokim stijenama kojoj se, takođe, može prići samo s mora.

Bar, Crna Gora - undefined

Foto: Balkan Media Tim: Kraljičina plaža, Bar, Crna Gora

Biserna obala je šljunkovita plaža, dužine 1.100 metara, a površine 55.000 metara kvadratnih . Pokrivena je debelim naslagama sitnog i raznobojnog pijeska izuzetne ljepote po čemu je i dobila ime. Ponekad su talasi veoma visoki što je pravo uživanje za one koji vole da osjete snagu mora. Zalazak sunca na Bisernoj obali je bajkovit, što pruža mogućnost za uživanje onima koji vole romantične trenutke.

Sutomorska plaža duga je 1.200 metara i ukupne je površine 56.000 metara kvadratnih. Pijesak sa ove plaže pomaže u liječenju reumatskih oboljenja. Plaža je lijepo organizovana, a voda je čista. Uz plažu postoje brojni restorani, kafići, prodavci brze hrane, prodavnice sa suvenirima, tako da gosti mogu kupiti gotovo sve što im je potrebno za vrijeme odmora. Brojni su zabavni sadržaji za turiste, kako na samoj plaži, tako i u okolnim ugostiteljskim i objektima zabavnih sadržaja. Duž sutomorske rivijere postoji bezbroj klubova, restorana, kafića, diskoteka, luna parkova.

Crvena plaža nalazi se u maloj uvali između Sutomora i Bara. Naziv je dobila po izrazito crvenoj boji pijeska. Za ovu plažu je vezana legenda, da su se na visokoj litici iznad nje skupljale morske nimfe Nereide i češljale kose koralnim češljevima. Njihov smijeh i pjesma čuli su se nadaleko, ali o tome se nije smjelo govoriti jer bi ljudi onijemili.

Bar, Crna Gora - undefined

Foto: Balkan Media Tim: Crvena Plaža, Bar, Crna Gora

Veliki pijesak je plaža koja se nalazi u mjestu Dobra Voda, između Bara i Ulcinja. Glavna plaža je uglavnom šljunkovita, a na pojedinim mjestima i pijeskovita. Zbog otvorenog mora talasi su česti, ali je njena voda veoma čista. Oko plaže se nalazi veliki broj restorana, objekata sa brzom hranom kao i objekata za privatni smještaj, apartmana i hotela.

Vijekovi koje čuvaju maslina i stari grad

Česte smjene raznih osvajača i vladara na ovim prostorima ostavljale su svoj pečat, tako da danas u Baru postoji više od 30 spomenika kulture. Najznačajniji je Stari Bar koji postoji više od 2.500 godina i predstavlja jedinstvenu sintezu Mediterana i Orijenta. Udaljen je oko četiri kilometra od današnjeg Bara, smješten na velikoj steni, sa tri strane zaštićen liticama, dok je duž zapadne strane obezbijeđen bedemima. U gradu se nalaze ostaci 240 zgrada, sa uskim krivudavim ulicama i nepravilnim trgovima. Objekti su zidani od tesanog kamena, na jedan ili više spratova. Nekoliko objekata kao što su: amam, barutana i Sat-kula nastali su u osmansko doba, kao i akvadukt kojim je Stari Bar snabdijevan pitkom vodom. U gradu se nalazi i nekoliko ostataka sakralnih objekata iz srednjeg veka.

Bar, Crna Gora - undefined

Foto: Balkan Media Tim: Stari grad, Bar, Crna Gora

Bar je poznat i po Staroj maslini čije porijeklo datira od prije 2.240 godina, zbog čega se smatra jednim od tri najstarija stabla u Evropi. Legenda govori da su se oko masline održavali skupovi zavađenih porodica, na kojima bi dolazilo do njihovog pomirenja, pa se i mjesto na kome se nalazi zove Mirovica. Područje Bara inače ima više od sto hiljada maslinovih stabala od kojih se pravi čuveno barsko maslinovo ulje.

Bar, Crna Gora - undefined

Foto: Balkan Media Tim: Stara maslin, Bar, Crna Gora

Aktivnosti za goste od sedam do 77

Krstarenje Jadranskim morem i Skadarskim jezerom, uz degustaciju crmničkog vina 'vranac' i ribljih specijaliteta iz slatkih i slanih voda koje okružuju ovo područje, vožnja ili šetnja kroz kestenovu šumu uz obalni pojas Skadarskog jezera, obilazak ledenih bunara u mjestu Ostros samo su neke od svojevrsnih atrakcija koje posjetioci Bara ne propuštaju. Tutistička organizacija Bar upotpunila je turističku ponudu izgradnjom panoramske rute Između dvije čarobne obale duge 115 kilometara, sa sedam vidikovaca koji su izgrađeni na mjestima sa kojih se pruža impresivan pogled na prirodne ljepote, znamenitosti i atrakcije razuđenih barskih obala.

Krstarenja Skadarskim jezerom – Dan na najvećem jezeru na Balkanu prilika je za krstarenje i uživanje u čuvenim domaćim specijalitetima: šaran (svjež i dimljen), ukljeva, jegulja, loza, čuveno vino. Skadarsko jezero je specifičan eko sistem istkan od bogate flore i faune sa 280 vrsta ptica i 48 vrsta riba, prostor pun kulturno-istorijskih spomenika, živopisnih starih naselja i manastira iz 14. vijeka smještenih na brojnim jezerskim ostrvima.

Putevi vina (vinski podrumi) i putevi maslina su takođe interesantna ponuda za turiste. U vinskim podrumima crmničkih domaćina, u autentičnom ambijentu, posjetioci mogu degustirati vrhunska vina, proizvedena od autohtonih sorti grožđa.

Bar, Crna Gora - undefined

Foto: Balkan Media Tim: Putevi vina, Bar, Crna Gora

Svoj odmor u Baru gosti mogu upotpuniti i raznim rekreativnim i sportskim aktivnostima kao što su: jedrenje, ronjenje, sportski ribolov, posmatranje ptica, kajakarenje, biciklizam, pješačenje markiranim stazama duž Jadranskog mora i Skadarskog jezera.

Bar, Crna Gora - undefined

Foto: Balkan Media Tim: Bar, Crna Gora

Umjetnost, kultura i provod na jednom mjestu

Tokom cijele godine, a posebno u turističkoj sezoni, na ljetnim pozornicama u Baru organizuju se brojne kulturno-zabavne i sportske manifestacije, koncerti zabavne i klasične muzike, pozorišne predstave, likovne izložbe. Tako gosti u Baru, kojih god da su interesovanja i uzrasne dobi, lako nalaze adekvatan sadržaj za sebe.

Festival Barski ljetopis, koji se ove godine održava po trideset drugi put, traje od 30. juna do 18. augusta i obuhvata 60 programa iz domena pozorišne, muzičke, književne, likovne i filmske umetnosti. Ova kulturna manifestacija prepoznatljva i u regionu, tradicionalno promoviše kulturu i vrijedne umjetničke sadržaje karakteristične za Bar i Crnu Goru i okuplja neke od najeminentijih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije, ali i iz Evrope i svijeta.

Leto sa zvijezdama je godišnja muzička manifestacija Turističke organizacije Bar koja se održava svakog petka u julu i augustu na šetalištu kralja Nikole, okupljajući brojne muzičke zvijezde regiona koje nastupaju sa najboljim domaćim bendovima i solistima. Ove sezone sve turiste na ovoj manifestaciji zabavljat će velike regionalne muzičke zvijezde, poput Električnog orgazma, Rundeka, Jelene Rozge, Nataše Bekvalac, Dženana Lončarevića, Tropiko benda i mnogih drugih.

Osim ovih, najpoznatijih, brojne su i manifestacije poput Šušanjske noći, Spičanske noći i Festivala grožđa, koje su idealna prilika za posjetioce da se upoznaju sa lokalnim folklorom, običajima i autentičnom gastronomijom.

Ponuda za svačiji džep

Barska opština ima sedam turističkih mjesta: Čanj, Sutomore, Bar, Dobra Voda, Utjeha, Virpazar i Stari Bar. U ukupno 36 hotela raspolaže sa 5.600 ležajeva, a u privatnom smeštaju ima preko 25.000 ležajeva. Cijena polupansiona u hotelima se po osobi kreće od 15 eura, a u privatnom od šest eura. Komplet plažnog mobilijara može se naći po cijeni od 5 eura.

Dobro došli u Bar

Na području barske opštine živi preko 40 hiljada stanovnika. Ova sredina poznata je po multinacionalnoj i multikonfesionalnoj strukturi stanovništva, sa izgrađenim standardima tolerancije u međuljudskim odnosima. Stoga bi se, upravo, definicijom "sklad ostvaren kroz različitosti", u najkraćem, mogao okarakterisati ovaj mediteranski grad u kom kvalitetan odmor i lijep i sadržajan provod nikada ne izostaju i u kojem su gosti – poručuju iz Bara – uvijek dobrodošli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije