Donosimo vam detaljnu prognozu za ljeto u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Turskoj, Italiji...

Radiosarajevo.ba
Donosimo vam detaljnu prognozu za ljeto u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Turskoj, Italiji...
Foto: Željko Lukunić / Pixsell / Donosimo vam detaljnu prognozu za ljeto u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Turskoj, Italiji...

Budite spremni za dugo toplo ljeto, a ljetne temperature za predstojeće mjesece, kako u Bosni i Hercegovini, a tako i u regionu, Italiji i Turskoj, bit će nešto malo iznad prosjeka.

Prema prognozi Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda na Primorju se očekuju temperature iznad prosjeka, a slično će biti u Crnoj Gori, iako njihovi meteorlozi još nisu objavili dugoročnu prognozu, ali prema Accuweatheru temperature će u julu i augustu biti iznad 30 stepeni, ali se u Budvi, omiljenom ljetovalištu Bosanaca i Hercegovaca očekuju i padavine, posebno u augustu. 

Crna Gora

Juni, kao predstavnik početka ljeta, bit će najsvežiji s temperaturom u opsegu od 17 do 28 stepeni. Padavine se najviše očekuju u augustu, iako je tada tokom prethodnih godina bila i najviša temperatura do 31 stepen. 

Hrvatska

Ljeto na Jadranu tokom ove godine dostići će temperaturu iznad prosjeka. Ipak sunčanim periodima prijetit će pojava manje ili prosječne količine kiše, kao i pljuskovi praćeni grmljavinom. Iz Državnog hidrometeorološkog saveza Hrvatske upozoravaju da će određeni toplotni talasi čak i šteti zdravlju stanovnika. Posebno se to odnosi na juli i august. 

Turska 

U julu i augustu temeratura neće ići ispod 30 stepeni. Srednja temperatura kretat će se od 32 do 34 stepena. Očekuje se da će se broj tropskih dana kretati u intervalu od 10 do 17 dana. Ovo govorimo za Antaliju, a slično će biti u Kemeru. 

Ako u Tursku planirate ići u junu, tada možete očekivati nešto niže temperature od 25 do 31 stepena. 

Italija

U Italiji, u Riminiju,  juni će biti sunčan, sa temperaturama od 26 do 29 stepeni. Već početkom jula temperature će ići prema gore, tek stepen ili dva. Italija je odlična destinacija za ovo ljeto, jer će avgust u Riminiju biti od 28 do 31 stepen. bez tropskih noći, a na moru ste. I to Jadranskom.  

Španija

Mladi će sigurno izabrati ljeto na Ibizi. U junu će biti između 23 i 30 stepeni, sa vrlo malo kiše. Prognoza samo za 25. juni. U julu i augustu temperature će prelaziti 30 stepeni. Pojedini dani će biti tropski, sa prognozom od 35 stepeni. Uglavnom, prosjek će biti nešto iznad 30 stepeni. 

Grčka

Za kraj - Grčka, august će biti najtopliji mjesec, kada će temperatura vazduha dostići i do 34 stepena na Peloponezu, dok će ovo biti ujedno i mjesec sa najmanje kiše, svega do tri dana po gradovima.

Kada je riječ o junu, on će proteći u znaku nešto nižih temperatura, do 31 stepen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije