Analiza | Puhovski: Harris ima svoje adute, ali Trump je i dalje u značajnoj prednosti

0
Radiosarajevo.ba
Analiza | Puhovski: Harris ima svoje adute, ali Trump je i dalje u značajnoj prednosti
Foto: Kolaž / Puhovski o odluci Joe Bidena

Odluka je bila očekivana, to je, naravno, svima jasno, kaže u izjavi za portal Radiosarajevo.ba prof. dr. Žarko Puhovski, ugledni profesor filozofije i politički analitičar nakon što je aktuelni američki predsjednik prekinuo trakavicu i odustao od kandidature za novi mandat u Bijeloj kući.

Tri važne posljedice

Prema njegovim riječima, Bidenova odluka je kasnija jer je "hijerarhija i u tzv. demokratskim strankama jako tvrdo ustrojena i teško je kroz nju proći."

"Niko se se nije usuđivao to predložiti... Struktura stranke je čvrsta pa, bez obzira na brojne razlike, čovjeku pada na pamet glasoviti Hruščovljev opis situacije nakon Staljinove smrti. Ko bi prvi rekao da je bio u krivu (Staljin), ostao bi bez glave, treći bi zakasnio... Treba poduzeti stvari da se bude drugi.

Bravo GSS Trnovo: Dvije uspješne akcije spašavanja za jedan dan

Bravo GSS Trnovo: Dvije uspješne akcije spašavanja za jedan dan

Neki su prerano počeli sugerirati (Bidenov odlazak), pa su otpali iz igre za naredne funkcije u stranci i administraciji, treći su očito zakasnili, jedan dio tima je bio spreman kada je za većinu stranke to bilo prihvatljivo (da Biden odustane), i to se danas dogodilo", analizira Puhovski.

Po njegovom sudu, to znače sljedeće tri stvari. "Prvo da će se vjerovatno stranka okrenuti Kamali Harris. Ona ima svojih prednosti, žena je koja dolazi iz crnačke zajednice. Drugo, ovo ugrožava ambicije republikanske stranke da dobije glasove u krugovima gdje nije bila jaka (npr. crnačke zajednice). A treće sada kada nema Bidena mogli bi se i alternativni igrači ubaciti u igru, jer nije jasno hoće li konvencija demokrata biti otvorena ili zatvorena“, komentira on.

Kamala Harris: "Tražit ću nominaciju i učiniti sve da ujedinim naciju i pobijedim Trumpa"

Kamala Harris: "Tražit ću nominaciju i učiniti sve da ujedinim naciju i pobijedim Trumpa"

Sada će demokrati govoriti o starosti Trumpa

Smatra da, ipak, ovo ne mijenja veliku prednost koju Trump ima nad bilo kojim, demokratskim kandidatom ili kandidatkinjom, ali "barem se skida s dnevnog reda priča o senilnosti kandidata."

"Moguće je, ako se to ne činini preočitim i primitivnim, a to u politici nisu otegotne okolnosti, da demokrati okrenu pilu i počnu govoriti o Trumpovoj starosti i senilnosti", zaključuje Puhovski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije