Joe Biden 'prelomio': Pročitajte pismo u kojem je objasnio zašto odustaje od utrke na izborima

7
Radiosarajevo.ba
Joe Biden 'prelomio': Pročitajte pismo u kojem je objasnio zašto odustaje od utrke na izborima
Foto: EPAEFE / TW / Joe Biden odustao od predsjedničke utrke

Joe Biden, aktuelni američki predsjednik, danas je, 21. jula, objavio da se ipak neće kandidirati za drugi mandat.

O ovome se proteklih dana naveliko spekuliralo, a portal Radiosarajevo.ba u cijelosti objavljuje pismo kojim je najavio odustajanje od kandidature na američkim izborima, koji će se održati 5. novembra 2024.

Dodajmo i kako je republikanski kandidat Donald Trump, a nagađa se kako bi trenutna potpredsjednica Kamala Harris mogla biti novi demokratski kandidat. U međuvremenu, pročitajte Bidenovo pismo:

Barack Obama o Bidenovoj odluci: 'Bio je jedan od najuspješnijih američkih predsjednika'

Barack Obama o Bidenovoj odluci: 'Bio je jedan od najuspješnijih američkih predsjednika'

"Moji sugrađani Amerikanci,

Tokom protekle tri i pol godine, napravili smo veliki napredak kao nacija. Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Napravili smo historijska ulaganja u obnovu naše nacije, u smanjenje troškova lijekova na recept za starije osobe i u širenje pristupačne zdravstvene njege za rekordan broj Amerikanaca. Osigurali smo kritično potrebnu skrb milionima veterana koji su bili izloženi otrovnim tvarima. Donijeli smo prvi zakon o sigurnosti oružja u 30 godina. Imenovana je prva Afroamerikanka u Vrhovnom sudu. I donesen je najznačajniji klimatski zakon u historiji svijeta. Amerika nikada nije bila u boljem položaju da vodi nego što smo danas.

Znam da ništa od ovoga ne bi bilo učinjeno bez vas, američkog naroda. Zajedno smo prebrodili pandemiju koja se dogodila jednom u stoljeću i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije. Zaštitili smo i sačuvali našu demokraciju. I revitalizirali smo i ojačali naše saveze diljem svijeta.

Joe Biden odustao od utrke za novi mandat predsjednika Amerike

Joe Biden odustao od utrke za novi mandat predsjednika Amerike

Bila mi je najveća čast u životu služiti kao vaš predsjednik. I dok je moja namjera bila ponovot učestvovati na izborima, vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i fokusiram se isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja svog mandata.

Naciji ću kasnije ove sedmice saopćiti više detalja o svojoj odluci. Za sada, dopustite mi da izrazim svoju najdublju zahvalnost svima onima koji su toliko marljivo radili da me ponovno izaberu. Želim zahvaliti potpredsjednici Kamali Harris što je izvanredan partner u cijelom ovom poslu. I dopustite mi da izrazim svoju iskrenu zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje ste mi ukazali.

Danas vjerujem u ono što sam uvijek vjerovao: da ne postoji ništa što Amerika ne može učiniti - kada to radimo zajedno. Samo se moramo sjetiti da smo Sjedinjene Američke Države."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije