O ljubavi i politici, o Sarajevu i Americi: Hemon predstavio novu knjigu

S. Š.
O ljubavi i politici, o Sarajevu i Americi: Hemon predstavio novu knjigu
Šta znači hurmašica, Još jedna posljednja tekma, Fajront, Fudbal u podrumu, Bila jednom jedna Amerika, More ljubavi...

Ovo su samo neki od naslova kolumni koji za portal Radiosarajevo.ba piše jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih autora s adresom u Sjedinjenim Američkim Državama - Aleksandar Hemon.

Osim na portalu Radiosarajevo.ba, ove priče o životu, politici, sjećanju, ljubavi, Sarajevu, Americi i mnogim drugim stvarima moguće je naći sabrane u jednoj knjizi simobličnog naziva Povratak u Hemonwood

Nakon što je prve večeri festivala Bookstan, koji se održava u Sarajevu, galerija Akademije likovnih umjetnosti bila premala da primi sve one posjetioce koji su željeli prisustvovati promociji knjige Kako su nastali ratovi zombija, Aleksandar Hemon večeras je promovirao novu knjigu.

Riječ je o knjizi Povratak u Hemonwood, zbirci kolumni objavljenih upravo na portalu Radiosarajevo.ba, zahvaljujući kojima i dalje djeluje u maternjem jeziku i zahvaljujući čemu imamo kontinuirani uvid u način razmišljanja ovog vrsnog autora.

Večeras je u društvu Hemona bio još jedan od autora s portala Radiosarajevo.ba, bh. pjesnik, novinar i kolumnista Ahmed Burić koji je moderirao večerašnju promociju "nesvakidašnjeg pisca i jednog od najznačajnijih imena svjetske literature danas".

Druženje su otvorili  čitanjem kolumni Sergej Katastrofenko,  život  i djelo  i Bubnjar.

"Već decenijama pišem kolumne, koje su prvo izlazile u Danima, a sad na portalu Radiosarajevo.ba. Ne znam da li baš postoji strukturna razlika između pisanja fikcije i kolumne... Pišem ih brzo, na internetu možete pronaći određenu fleksibilnost, dok ste u novinama ograničeni rokovima. Kolumna je još uvijek sporija od razgovora, no brža od romana", kazao je Hemon te otkrio kako nikad nije volio pisati navečer, već ujutro "uz kafu".

Nakon zanimljivog dijaloga između moderatora i domaćina, te nekoliko novinarskih pitanja, Hemon je odgovorio i na pitanje "Zašto živimo u svijetu u kojem loši pobjeđuju?".

"Oni su ušli u jaku konkurenciju. Nalazimo se u vremenu kada su borba i sukob dominantni modeli političkog pregovora koji se vodi logikom: ili  mi ili oni".

Na kraju predstavljanja, autor se zahvalio prisutnima što su odlučili doći na ovaj jedinstveni festival.

"Hvala vam što dolazite i što pričamo o stvarima koje su komplikovane i zastrašujuće, jer događaj kao što je Bookstan nije lako osmisliti i organizirati. Hvala  vam i vidimo se opet".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije