Velika književna imena i drugog dana festivala književnosti u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Velika književna imena i drugog dana festivala književnosti u Sarajevu
Velika zainteresiranost vlada za prvi internacionalni festival književnosti Bookstan u organizaciji izdavačke kuće Buybook koji se od 25. do 28. jula održava u Sarajevu.

Mnogo ljudi posjetilo je brojne festivalske programe tokom jučerašnjeg dana, a svakako je najviše pažnje privukla promocija knjige Aleksandra Hemona.

Drugog dana festivala upriličen je susret s autorima Izdavačke kuće Buybook Monom  Eltahawy, Rabihom  Alamedineom i Rawijem Hageaom.

Promovirani su i bh. autori Nihad Hasanović i Damir Ovčina čiji su romani objavljeni u izdavaštu knjižare Buybook povodom ovog festivala.

Na Akedmiji likovnih umjetnosti s početkom u 15 sati bit će predstavljena savremena crnogorska scena i njeni autori Andrej Nikolaidis, Milodrag Popović i Edhem Mandić. U istom prostoru u 17 sati ponovno jedan regionalni pogled na savremenu književnu scenu, kritiku i izdavaštvo. Naime, iz zagrebačke Bookse dolazi dolazi nam Miljenka Buljević te Susan Curtis Kojaković koja stiže iz Velike Britanije i promovira balkansko autorstvo, rekla je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica festivala Kristina Ljevak.

Centralni program počinje u 19 sati kada će se prisutnima predstaviti Rawi Hage iz Lisabona. Hage je rođen u Libanu, proživio je devet godina libanskog rata tokom '70-ih godina prošlog vijeka u Bejrutu. Roman De Nirova igra, njegov prvijenac, preveden je na 30 jezika, i donio mu je međunarodnu književnu nagradu IMPAC Dublin za najbolju knjigu objavljenu na engleskom jeziku u 2008. godini.

Također na Akademiji likovnih umjetnosti predstavit će se Mona Eltahawy. Nagrađivana američka feministkinja i književnica egipatskog porijekla. Moderatorica će biti Amila Buturović.

U svojoj prvoj knjizi Hidžabi i himeni  Eltahawy je osudila represivne snage – političke, kulturne i vjerske – koje su milione žena svele na građane drugog reda.

Opisujući godine provedene u borbi za ženska prava na Bliskom Istoku, ona objašnjava da su, nakon arapskog proljeća koje je počelo 2010, arapske žene započele dvije revolucije: prvu zajedno s muškarcima protiv represivnog režima, a drugu protiv političkog i ekonomskog sistema koji ugnjetava žene u Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Tunisu, Libiji, Jemenu i drugim zemljama.

Mona Eltahawy istaknula da je borba za  ženska prava univerzalna u bilo kojoj zemlji, te da  svijet neće biti slobodan dok ne dođe do oslobođenja  žene. I, kako  je istaknula, feminizam znači borbu za oslobađanje.

Na istoj matrici ljudskih prava, idividualnog naspram koletivnog, identitetima i slobodi bila su i ostala dva današnja gosta Rabih  Alamedine i Rawi Hage.

Rabih Alamedine rođen je u Amanu, u Jordanu, a odrastao u Kuvajtu i Libanu.  Autor je romana Koolaids, Ja, božanstvena i Hakawati, te zbirke priča Pervertit. Za roman Žena bez koje se može bio je nominiran za National Book Award 2014.

Podsjetimo na kraju da su svi događaji u okviru festivala otvoreni i potpuno besplatni za posjetioce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije