Akademija nauka i umjetnosti BiH nije priznata na državnom nivou

Radiosarajevo.ba
Akademija nauka i umjetnosti BiH nije priznata na državnom nivou
/ Foto: Kanton Sarajevo
Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH Miloš Trifković na današnjem sastanku kod predsjedateljice Skupštine KS-a Ane Babić istaknuo je probleme s kojima se suočava ova institucija.

Miloš Trifković naglasio je problem nepriznavanja ove institucije na državnom nivou zbog čega je podnesena i tužba nadležnim tijelima. Na sastanku je istaknuto da su, osim finansijskih posljedica po Akademiju i njene članove do kojih nemogućnost registracije Akademije na nivou BiH može dovesti, značajno reducirani i kapaciteti razvoja nauke i umjetnosti u BiH što može izazvati dalekosežne posljedice po društvo u cjelini.

Predsjedateljica Babić naglasila je da je neophodno rješavanje pitanja upisa ANUBiH na državnom nivou jer se radi o instituciji koja je od najvišeg državnog interesa i čija uloga je od neprocjenjivog značaja, te dodala sljedeće:

„Bosna i Hercegovina je uvijek imala bogatu naučnu i umjetničku baštinu i kao takva je prepoznata u svijetu, a o tome najbolje svjedoči činjenica da je naša država jedina na prostoru našeg šireg regiona 'iznjedrila' dva nobelovca“.

Akademik Trifković  naglasio je da je ANUBiH uvijek imala podršku Kantona Sarajevo, za šta je izrazio nadu da će tako biti i u budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije