#AJBCAFE: Kako zakonski stati u kraj Internet botovima i stranačkim online ratnicima?

5
Radiosarajevo.ba
#AJBCAFE: Kako zakonski stati u kraj Internet botovima i stranačkim online ratnicima?
Foto: Al Jazeera Balkans / AJBCAFE

U okviru provedbe UNESCO-vog projekta Social Media 4 Peace Al Jazeera Balkans je sinoć prikazala prvo izdanje iz serijala #AJBCAFE-a čiji cilj je identificirati i razotkriti utjecaje govora mržnje, diskriminacije i lažnih vijesti u regiji Zapadnog Balkana.

U prvoj emisiji, kako navode iz regionalnog ogranka svjetski poznate TV mreže iz Katara, razotkrivaju internet botove i stranačke online ratnike.

Kako ih prepoznati i kako im zakonski stati u kraj?

U 10 polusatnih debatnih emisija, sedmično s početkom u 21.30 sati, Al Jazeera nastoji istražiti kako se boriti i pronaći najbolje pristupe i rješenja za probleme nastale kao rezultat sve češćeg korištenja društvenih mreža za širenje govora mržnje, diskriminacije i lažnih vijesti.

Održana sjednica: Skupština Vijeća Evrope podržala članstvo Kosova

Održana sjednica: Skupština Vijeća Evrope podržala članstvo Kosova

U prvoj emisiji, koju inače uređuje i vodi Lejla Mazlić, gostovali su Azra Husarić, BIRN BIH; Ermin Zatega, novinar Radija Slobodna Evropa (RSE), i Adis Maksić, profesor na Međunarodnom univerzitetu Burch.

AJBCAFE
Foto: Al Jazeera Balkans: AJBCAFE

Zatega je s redakcijskim kolegama tokom prošlogodišnje izborne kampanje otkrio armiju političkih i stranačkih botova. Radilo se o maloj, ali dobro organiziranoj grupi ljudi, koja je bila vrlo glasna i efikasna u kreiranju napadačkog narativa i stavljanja mete na političke protivnike, novinare i sve druge neistomišljenike. Jedna grupa je kreirala sadržaj, druga ga je dijelila, a treća komentarila, dok su stvarni korisnici u virtuelnom svijetu nesvjesni toga, djelovali da ciljano huškačko i napadačko ponašanje bude prošireno i potencijalno preseljeno u stvarni svijet.

U razgovoru je primijećeno da izostaju reakcije institucija kod huškačkog ponašanja i širenja mržnje na internetu, koje se umjesto djelovanja, pozivaju na nedostatak zakonskih rješenja, nedovoljno edukacije i kapaciteta, što utječe da se negativne društvene pojave šire u mnogo većem obimu nego što bi to bio slučaj da se reagira po službenoj dužnosti.

Na Twitteru se pojavila nova pro-Trumpova mreža botova: Ko stoji iza ovoga?

Na Twitteru se pojavila nova pro-Trumpova mreža botova: Ko stoji iza ovoga?

Zakoni u Bosni i Hercegovini to pitanje ne reguliraju striktno, pa zbog toga Tužilaštvo BiH za većinu prijava koje im pošalju građani, novinari ili stranke ne dižu optužnice. Međutim, rješenje i zakonski put, ipak, postoje.

Povodom početka emitovanja debatnog serijala, Harun Karčić, izvršni producent Current Affairsa Al Jazeere Balkans je zaključio:

"Zaista mi je drago što na ovom projektu sarađujemo sa kolegama iz UNESCO-a. Želimo da naša javnost, pogotovo mlađi gledaoci, budu bolje upoznati sa posljedicama govora mržnje, cyber bullyinga, diskriminacije i dezinformisanja - kako bi na vrijeme mogli prepoznati takve tendencije i adekvatno reagovati."

Cijelu emisiju uz dozvolu Al Jazeere Balkans pogledajte na portalu Radiosarajevo.ba:

Projekt Social Media 4 Peace finansira Evropska unija, a provodi UNESCO u Bosni i Hercegovini, Kolumbiji, Indoneziji i Keniji od januara 2021. godine.

Usklađen je s ukupnom strategijom UNESCO-a za borbu protiv dezinformacija kroz njegovanje informacija kao javnog dobra i jačanje transparentnosti internet-ekosistema.

Projekt će doprinijeti postizanju 16. cilja održivog razvoja, promovisanju pravednih, mirnih i inkluzivnih društava i Planu akcije UN-a o govoru mržnje koji je pokrenuo generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u borbi protiv uznemirujućeg vala ksenofobije, rasizma i netolerancije na internetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije