Zbog predsjedničkih izbora u Crnoj Gori moguće povećanje cyber napada

0
Radiosarajevo.ba
Zbog predsjedničkih izbora u Crnoj Gori moguće povećanje cyber napada
Foto: Pexels / Ilustracija / Cyber kriminal

Prethodne izborne procese u Crnoj Gori pratilo je povećanje cyber napada, pa je i na predstojećim predsjedničkim izborima moguća slična situacija, saopštili su iz kabineta ministra javne uprave.

Oni su kazali da, bez obzira na sam proces, Ministarstvo javne uprave svakodnevno vrši monitoring mreže i infrastrukture kojom upravlja taj Vladin resor, kao i da su preduzeli sve neophodne aktivnosti kako bi zaštitili servise.

Iz kabineta ministra su agenciji MINA rekli da su uveli dvofaktorsku autentifikaciju za mejl /mail/ pristup, kao i da preventivno i proaktivno djeluju kada je riječ o procesu ažuriranja sistemskih i aplikativnih komponenti sistema.

Uskoro će se dogoditi pomračenje Sunca: Evo koje će se čudne stvari desiti tokom ovog fenomena

Uskoro će se dogoditi pomračenje Sunca: Evo koje će se čudne stvari desiti tokom ovog fenomena

"Realizovali smo set obuka zaposlenih za odgovore na sajber incidente, kao i edukacije sa aspekta sajber higijene, uspostavili monitoring mreže u 24/7 režimu rada i implementirali značajan broj softverskih alata za prevenciju i ranu detekciju i zaštitu", kazali su iz Ministarstva javne uprave.

Oni su rekli da su, prilikom nedavne zvanične posjete Briselu, informisali partnere iz Evropske unije (EU) i iz NATO-a o napadu izvršenom 19. avgusta, o preduzetim mjerama, kao i o planovima za dalje unaprijeđenje sajber-otpornosti Crne Gore.

"Tom prilikom predočili smo da postoje kontinuirani pokušaji malicioznih aktivnosti, kao i da u posljednjim danima imamo određeni stepen istih" dodali su iz Ministarstva. 

Crna Gora: Građani biraju novog predsjednika države, u prvom krugu sedam kandidata

Crna Gora: Građani biraju novog predsjednika države, u prvom krugu sedam kandidata

Oni su naveli da nemaju podatke da li su cyber napadi bili iz Crne Gore ili iz država inostranstva.

"Naš fokus je usmjeren na zaštitu mreže i infrastrukture, kao i nesmetanom funkcionisanju servisa, što i jeste naša nadležnost", dodali su iz Ministarstva. 

Oni su kazali da se najviše se radilo o fishing kampanjama, kao i da su u posljednje vrijeme zabiježili i porast broja spamova. Kako su naveli, napadi su dominantno usmjereni na mejl server.

"Svi napadi su pravovremeno neutralisani, pa nijesmo zabilježili bilo kakvo ometanje u radu", poručili su iz kabineta ministra javne uprave.

Dok nas hakeri napadaju: BiH jedina na Balkanu nema 'cyber-strategiju' i jedini u Europi nemamo CERT

Dok nas hakeri napadaju: BiH jedina na Balkanu nema 'cyber-strategiju' i jedini u Europi nemamo CERT

U Crnoj Gori se danas održavaju izbori za predsjednika države, na kojima učestvuje sedam kandidata.

Na izborima će učestvovati kandidati Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, Demokratskog fronta Andrija Mandić, Demokrata Aleksa Bečić i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Kandidati za predsjednika države su i jedan od lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i influenser Jovan Radulović.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima ima 542.154 građana.

Biračka mjesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

Predsjednički izbori 19. marta biće četvrti od obnove nezavisnosti i osmi od uvođenja višepartijskog sistema.

Predsjednik države se bira na pet godina, prenosi portal RTCG.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije