Zalihić: Hitna pomoć dobila motore kojima će se spašavati životi Sarajlija

J. Ć.
Zalihić: Hitna pomoć dobila motore kojima će se spašavati životi Sarajlija
Foto: Facebook / Hitna pomoć dobila motore koje će spašavati živote Sarajlija

Hitna pomoć u Kantonu Sarajevo dobila je dva motocikla s kojima će spašavati najugroženije pacijete.

Kako bi dobili trku s vremenom i do najugroženijih pacijenata stigli u najkraćem vremenu, ljekari Hitne pomoći u Kantonu Sarajevo dobili su dva motocikla. 

Ove informacije za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je Adem Zalihić, direktor JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć. 

"Procedura registracije je u toku, i mislim da će već danas biti i registrirani. Jasno je da zbog zimskih uvjeta služba neće startati prije proljeća, ali će zvanična primopredaja motora, s obzirom na to da je donacija Općine Centar, biti naredne sedmice (op. a. motocikli su uručeni u srijedu, 27. novembra). U principu, sve je spremno. Motori su, što je najbitnije došli i preuzeti su", kazao nam je Zalihić.

motori_hitna_pomoc_privatno2.jpg - undefinedFoto: Privatni album / Motori Hitne pomoći KS-a

Kako smo ranije pisali, ova je priča pokrenuta s Općinom Centar u Sarajevu na otvaranju punkta Hitne medicinske pomoći u istoj općini, u petom mjesecu ove godine. 

Sarajevska općina Centar dobila punkt Hitne pomoći
Od otvaranja punkta pomoć ukazana za više od stotinu pacijenata
Tri sata nakon otvaranja novog punkta: Hitna pomoć spasila život Sarajliji

U korak s Evropom: Hitna pomoć na motoru spašavat će i živote Sarajlija

"Ta priča je davno zaživjela u Europi, a u Hrvatskoj je već aktivna skoro četiri godine i to je nešto što je pokazalo svoju opravdanost, pogotovo u gradskim četvrtima gdje je velika gužva. Suština je da s motorom obučeno osoblje dođe prije nego bi došla kola Hitne pomoći", istaknuo je ranije Zalihić.

Otkriva nam da je to dorađeni motor s koferima za smještaj medicinske opreme koji košta oko 40.000 KM. 

"Što se tiče opreme, nosit će samo ono što je potrebno u pružanju hitne medicinske pomoći na mjestu nezgode, što je značajno za preživljavanje ili za teže povrede tijela i organa. Tu, prije svega, podrazumijevamo set za pružanje prve pomoći kod trauma pacijenata, reanimacioni set i defibrilator koji će obezbijediti Hitna pomoć", pojašnjava nam, te dodaje:

"Motor će moći voziti samo instruktor i osoba koja je prošla sve moguće kurseve u Hitnoj pomoći. Znači, to je osoba koja bi mogla dosta toga uraditi prije dolaska kompletne ekipe i na vrijeme spasiti pacijentu život!"

Zalihić je napomenuo da je Grad Sarajevo donirao pet takvih defibrilatora koji će biti raspoređeni po gradu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije