6. Kongres pedijatara: Dr. Mesihović—Dinarević i brojni stručnjaci o zdravlju djece

0
Radiosarajevo.ba
6. Kongres pedijatara: Dr. Mesihović—Dinarević i brojni stručnjaci o zdravlju djece
Foto: Privatna arhiva / Senka Mesihović-Dinarević

U Sarajevu je otvoren 6. Kongres pedijatara s međunarodnim učešćem koji će trajati do 14. maja 2023. godine.

Teme Kongresa o kojima će se govoriti narednih dana su: hitna stanja u pedijatriji; preventivni programi u zaštiti djece; neonatologija; posljedice COVID-a na zdravlje djece; pedijatrijska imunologija; pulmologija; endokrinologija; nefrologija; gastroenterologija; neuropedijatrija; hematologija; onkologija; kardiologija; dječija hirurgija i infektivne bolesti u pedijatriji...

"Raduje me da je organiziran Kongres o brojnim aktuelnim temama iz pedijatrije sa učešćem pedijatara iz Bosne i Hercegovine i regije, s ciljem saznavanja novih dostignuća, algoritama u ovoj zahtjevnoj grani medicine", kaže za Radiosarajevo.ba akademikinja Senka Mesihović-Dinarević, članica Počasnog odbora Kongresa.

Recept koji je pogledalo 26 miliona ljudi: Ako imate mlijeko, brašno i šećer napravite trokutiće

Recept koji je pogledalo 26 miliona ljudi: Ako imate mlijeko, brašno i šećer napravite trokutiće

Zdravlje trudnica

Profesorica Dinarević će iznijeti rezultate treće faze međunarodnog istraživanja koji se odvijao u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj, o novim mogućim riziko faktorima, koji se odnose na pitanje da li ishrana trudnice i njeno oralno zdravlje utiču na razvoj fetalnog kardiovaskularnog sistema?

"Prezentirana kardiovaskularno-oralna zdravstvena studija ove regije Balkana može se upotrijebiti kao geografski, demografski i epidemiološki izvor informacija za detekciju i identifikaciju novih potencijalnih riziko faktora za prijevremeno rođenje djeteta te mogući razvoj ateroskleroze", navodi prof. Mesihović-Dinarević.

Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević: Gojaznost djece kao riziko faktor

Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević: Gojaznost djece kao riziko faktor

Primarna prevencija ateroskleroze, upozorava profesorica Mesihović-Dinarević, treba početi što ranije u trudnoći, djetinjstvu, kreirajući zdrav način života koji će preventirati, odnosno usporiti razvoj ateroskleoze. 

"Rezultati ove Studije ukazuju na loša ishrana trudnica utiče na dijametar krvnih sudova i protok krvi. Nezdrava ishrana najvjerovatnije vodi do lošeg oralnog zdravlja i prisustva periodontitisa koji doprinosi zadebljanju intime karotidne arterije. Stoga redovna dentalna terapija može smanjiti frekvencu i pojavu karijesa, periodontalne bolesti kod trudnica te frekvencu prijevremeno rođene djece niske porođajne težine sa svim svojim komplikacijama, uz smanjenje finansijskih troškova neonatalne intenzivne njege i kardiovaskularnih posljedica na novorođeno zdravlja djeteta", kaže Mesihović-Dinarević.

Susreti stručnjaka u Mostaru

Profesorica Mesihović-Dinarević će učestvovati i na Međunarodnom simpoziju mediteranskog udruženja reproduktivne medicine koji će se održati od 18. do 20. maja u Mostaru. 

Simpozij se organizira u saradnji sa Udruženjem za Ginekološku endoskopiju BiH, Polikliničkom zdravstvenom ustanovom "Arbor Vitae dr. Sarić", kao tehničkim organizatorom i prim. dr. Senadom Sarićem, nacionalnim predstavnikom BiH. 

Brojna su predavanja iz ove nove i interesantne oblasti medicine koja imaju viziju promocije nauke i istraživanja svih aspekata ljudske reprodukcije, ali i razumijevanja prakse utemeljene na medicinskim dokazima, poboljšanje komunikacije između naučnika u ovom polju medicine. 

Predavači i učesnici Simpozija su stručnjaci iz područja reproduktivne medicine iz Hrvatske, Srbije, Turske, Slovenije, Crne Gore, Sjedinjenih Američkih Država, Egipta, Norveške i BiH. 

Akademik Mesihović-Dinarević će pozdraviti skup ispred ANU BiH i prezentirati rad na temu: "Najčešće urođene srčane anomalije djeteta na rođenju koje su dijagnosticirane ultrazvukom". Pristup dijagnozi ovih anomalija je timski i vrši se uz saradnju ginekologa i pedijatra kardiologa.  

Maj mjesec u Sarajevu je ove godine i mjesto organiziranja 4. Kongresa "Alergija, Astma, Atopijski dermatitis". 

Akademikinja Mesihović-Dinarević će otvoriti ovaj Kongres ispred Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBIH). Na njemu će biti prezentirana predavanja, paneli, te razmjena iskustava i najnoviji algoritmi i smjernice, koji će poslužiti pulmolozima, alergolozima, dermatolozima, ljekarima, porodičnim ljekarima, pedijatrima i roditeljima pacijenata, kako u dijagnostici tako  i liječenju astme i atopijskih bolesti, prema medicini zasnovanoj na dokazima. 

Nadalje, profesorica Mesihović-Dinarević ističe da Kongres okuplja stručnjake, ljekare, zdravstvene radnike i roditelje s ciljem dijeljenja vrijednih naučnih  saznanja o astmi, alergijama, atopijskom dermatitisu i srodnim stanjima, uz jedinstvenu priliku za razmjenu aktuelnih pitanja o atopijskim bolestima, bogat naučni program i uključujući prezentacije svjetski poznatih profesionalaca iz inostranstva.

Kompleksna urođena srčana anomalija Tetralogia Fallot: od djetinjstva do odrasle dobi" uz "Gojaznost kao riziko faktor za nastanak ateroskleroze u pedijatrijskoj populaciji", su teme izlaganja akademikinje Mesihović-Dinarević na prestižnoj XIV Internacionalnoj Ljetnoj školi kardiovaskularnih bolesti koja se održava u Budvi od 19. do 23. juna 2023.

Raduje me da ljekari iz Bosne i Hercegovine mogu predstaviti svoja istraživanja i radove kako u Bosni i Hercegovini tako i inostranstvu, vršeći promociju medicinske nauke u najboljem svjetlu i ujedno motivišući mlade liječnike da rade, istražuju, uče i prezentiraju svoja dostignuća, doprinoseći na taj način ugledu naše domovine Bosne i Hercegovine", zaključila je Mesihović-Dinarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije