Sve je više studenata spremno odustati od fakulteta kako bi zaštitili mentalno zdravlje

1
Radiosarajevo.ba
Sve je više studenata spremno odustati od fakulteta kako bi zaštitili mentalno zdravlje
Foto: Pexels / Studenti - Ilustracija

Nova Gallupova anketa izvijestila je da je 41 posto studenata koji su trenutno upisani u postsekundarni program razmišljalo o prekidu obrazovanja u posljednjih šest mjeseci.

Ovaj broj je značajno porastao od prve godine pandemije COVID-19, u kojoj je 33 posto studenata razmišljalo o napuštanju studija u prethodnih šest mjeseci.

'Emocionalni stres' bio je najčešće citirani razlog zašto su studenti željeli napustiti školu, s 55 posto njih koji su ovaj dali ovaj odgovor. 'Osobni razlozi mentalnog zdravlja', uključeni kao odgovor na anketu po prvi put ove godine, bili su drugi najčešće davani odgovor, sa 47 posto. Čini se da studenti četverogodišnjih studijskih programa prolaze lošije, budući da je gotovo polovica studenata koji su stekli diplomu rekla da često doživljavaju emocionalni stres.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Gallupovi istraživači, uz potporu obrazovno-zastupničke skupine Lumina Foundation, ispitali su 12.015 odraslih Amerikanaca u dobi od 18 do 59 godina između oktobra i novembra prošle godine. Sudionici su morali imati srednju stručnu spremu ali nisu smjeli imati završenu diplomu na univerzitetu.

Istraživači su također uočili razlike među spolovima: 47 posto studentica koje su sudjelovale u anketi reklo je da često doživljavaju emocionalni stres, u usporedbi sa samo 30 posto studenata. Također, 43 posto mlađih studenata, u dobi od 18 do 24 godine, bilo je 'često pod stresom'. To je mnogo više u usporedbi s onim studentima od 25 i više godina, od kojih je samo 29 posto izjavilo da se osjeća isto, prenosi Večernji

Iznenađujuće, najmanje spominjan razlog zašto su studenti željeli napustiti studij bio je taj da im diploma ne bi pomogla u njihovim osobnim ciljevima. Studija Univerziteta u Bostonu iz 2022. pokazala je da je u posljednjih osam godina depresija među studentima porasla za gotovo 135 posto, dok se anksioznost povećala za 110 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije