11. septembar - 19 godina od dana koji je promijenio svijet

Radiosarajevo.ba
11. septembar - 19 godina od dana koji je promijenio svijet
Twitter / Svjetski trgovinski centar - 11. septembar 2001.

Danas se obilježava 19. godišnjica terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države.

Na današnji dan 2001. godine pripadnici Al-Qaide oteli su četiri američka aviona i izveli simultani napad na više ciljeva u SAD.

Dva su udarila u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra (WTC) u New Yorku, popularne Blizance.

Danas komemoracija

Treći avion udario je u Pentagon u blizini Washingtona, a četvrti se srušio u Pennsylvaniji nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.

Ukupno je poginulo 2.983 ljudi.

Amerikanci tradicionalno komemoraciju izvode tako što na godišnjicu napada čitajući imena poginulih i odajući im počast svjetlima na mjestu gdje su srušeni Blizanci.

Održava se i šest minuta šutnje.

Četiri od njih simboliziraju tačna vremena kada su četiri oteta aviona udarila u Blizance, Pentagon i na polje u Pennsylvaniji, a preostala dva predstavljaju trenutke kad su se urušili sjeverni i južni toranj WTC-a.

Ceremonija se održava u blizini dva bazena s vodopadima koji se nalaze na mjestima gdje su nekad stajali tornjevi, uz prisutnost počasne garde policije i vatrogasaca.

Žrtve državljani ukupno 77 zemalja

Tornjevi Svjetskog trgovačkog centra srušili su se unutar dva sata od udara aviona, a u njima je poginulo 2.606 osoba, uključujući 343 vatrogasca i 60 policajaca.

Još 125 osoba je poginulo u napadu na Pentagon. Stradali su svi ljudi u sva četiri aviona, ukupno 265, uključujući svih 19 otmičara.

Žrtve su bili državljani ukupno 77 zemalja.

Američke snage su gotovo deset godina kasnije, 2. maja 2011., u Pakistanu ubile vođu Al-Qaide Osamu bin Ladena u operaciji koju je odobrio tadašnji američki predsjednik Barack Obama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije